El president, Carles Puigdemont, estudia la possibilitat d'assumir directament el comandament del cos dels Mossos d'Esquadra en el proper govern, segons ha pogut saber El Nacional de fonts de l'entorn del president.
Aquesta possibilitat s'emmarca en la constatació que la Seguretat i en concret la direcció dels Mossos apareix com un dels elements imprescindibles per a la consolidació de la República catalana, per la qual cosa Puigdemont considera que ha de quedar en mans del màxim responsable de l'executiu durant aquesta etapa. De fet, la llei de la Policia de Catalunya situa el president de la Generalitat com a "comandament suprem del Cos de Mossos d'Esquadra", tot i que habitualment l'exercici d'aquesta funció es deixa en mans del conseller d'Interior.
No és casual que la dels Mossos fos, després dels control de les finances, la primera competència de la Generalitat que va intervenir el govern de Mariano Rajoy. El 23 de setembre, ja abans de la celebració del referèndum de l’1 d’octubre i amb la voluntat d'impedir-ne la votació, l’Estat va recórrer a l’article 38.2 de la Llei Orgànica de Forces i Cossos de Seguretat per intervenir els Mossos i deixar el cos català en mans d’un comandament de la Guàrdia Civil, el cap de gabinet de coordinació de la secretaria d’Estat del ministeri d’interior, Diego Pérez de los Cobos.
Jearaquia i subordinació
Els Mossos, que actuen com a policia ordinària i integral a tot el territori de Catalunya, funcionen amb els principis de jerarquia i subordinació, per la qual cosa els agents obeeixen les ordres del seu màxim responsable, el Major. En aquell moment, Josep Lluís Trapero, després que va assumir el càrrec el mes d'abril en un acte al palau de la Generalitat presidit per Puigdemont.
El paper del comandament és, per tant, clau tenint en compte que dins dels cos dels Mossos hi ha la mateixa pluralitat d'opinions que en la societat catalana. La llei de la Policia de la Generalitat, situa el cos sota l'ordenaments de la Constitució espanyola i l'Estatut però estableix alhora que és obligació dels Mossos vetllar pel compliment de les lleis aprovades pel Parlament i les ordres dictades per la Generalitat. L'1 d'octubre i els dies posterior aquesta situació va provocar una escenari de fortes tensions dins del cos.
El 28 d'octubre el ministre d'Interior, Juan Ignacio Zoido, va substituir Trapero com a responsable dels Mossos i va situar el comissari Ferran López al capdavant, mentre que la direcció política, a través de la Secretaria General del Departament, va quedar en mans dels secretari general tècnic del ministeri, Juan Antonio Puigserver.
Els Mossos compten amb una plantilla de gairebé 17.000 agents amb un nivell de preparació reconegut arreu del món gràcies a la rapidesa i eficàcia amb què es va desarticular la cèl·lula gihadista que va atemptar l’agost de l’any passat a les Rambles de Barcelona.
Tot i les dificultats amb què està topant la investidura que està prevista per aquest dimarts malgrat la suspensió cautelar del TC, les negociacions sobre la composició del Govern continuen sota la direcció dels màxims responsables de JuntsxCat i ERC.