El president a l'exili, Carles Puigdemont, ha comunicat a través de Twitter que ha obert una cartera pública d'Ethereum per impulsar el projecte de República digital i amb la intenció de "contribuir, experimentar i participar en eines que permetin als ciutadans participar activament en la governança i perquè els governs serveixin millor als seus ciutadans". Ara bé, què és Ethereum? Ethereum és la tecnologia de gestió comunitària que impulsa la criptomoneda ether (ETH) i milers d'aplicacions descentralitzades. Així doncs, Ethereum és un sistema d'emmagatzematge descentralitzat, que funciona a través de la tecnologia blockchain, i que permet salvaguardar diners digitals, pagaments globals i aplicacions. I és que, segons el president Puigdemont, és molt important la potencialitat transformadora que la tecnologia té sobre la governança, l’organització política i les ideologies. "No pas com a tecnòleg, que no en soc, sinó com a responsable polític", ha afirmat.  

TuitEthereumPuigdemont
Piulada del president a l'exili, Carles Puigdemont/ Twitter

El president del Consell per la República ha advertit en un fil a Twitter de la importància que els estats abordin els reptes digitals, raó per la qual ha obert una cartera pública d'Ethereum. En aquest sentit, ha indicat que la "revolució digital" és una oportunitat per capgirar les estructures de poder clàssiques adreçades a governar de forma "coercitiva" i transformar-les en eines d'empoderament ciutadà. Doncs bé, arran de la necessitat dels estats d'adaptar-se a les noves tendències tecnològiques, el president Puigdemont s'ha sumat a la comunitat d'usuaris de Web3. Però què és Web3? Doncs bé, la comunitat tecnològica de Web3 treballa per la descentralització d'Internet a través de la tecnologia blockchain, que en català vol dir cadena de blocs. I blockchain, què vol dir? Es tracta d'un sistema de comptabilitat digital en línia i totalment descentralitzat que s'utilitza per emmagatzemar blocs de transaccions i verificar-los amb una xarxa de nodes. Una de les virtuts del sistema de cadena de blocs és que aquests blocs no es poden alterar una vegada han estat verificats. Així doncs, si el primer Internet que vam conèixer, anomenat 1.0, girava al voltant dels hiperenllaços i la web 2.0 ho fa al voltant de les xarxes socials, la web 3.0 es basa en els tokens, les unitats digitals d'intercanvi de tecnologies blockchain. 
 

Doncs bé, sobre la utilitat de la creació d'una nova Web3, el president a l'exili ha posat de manifest que "la Web3 està establint les bases d’una millor manera de servir la societat, basant-se en la privadesa, la seguretat i la transparència". En aquesta línia, ha explicat que Web3 "permet construir el que algunes persones anomenen 'estats descentralitzats'". No obstant això, el president Puigdemont ha afirmat a Twitter que les tecnologies descentralitzades no són noves, fet que ha exemplificat amb la celebració del referèndum de l'1-O. "Les tecnologies descentralitzades van ser usades per contrarestar la censura d'Espanya, com el sistema d'emmagatzematge IPFS". En aquest cas, el president fa referència al  InterPlanetary File System, que en català seria Sistema de Fitxers Interplanetari, un sistema d'emmagatzematge descentralitzat que busca garantir la seguretat, privadesa i resistència a la censura de dades.

La nova generació de tecnologies descentralitzades, tal com ha declarat el president Puigdemont en un fil a Twitter, va començar l'any 2008 quan Satoshi Nakamoto va inventar Bitcoin, el primer sistema de pagament peer-to-peer (connexió directa) i resistent a la censura en un registre distribuït. I l'any 2015, diversos desenvolupadors van crear la blockchain Ethereum, la "primera cadena de blocs que permetia executar codi convertint-se en el primer ordinador distribuït i resistent a censura". D'aleshores ençà, ha piulat el president, "una explosió cambriana de protocols, infraestructures i productes ha atret i inspirat talent a tot el món, evitant els intermediaris i generant nous models de governança, identitat, propietat i financers".

Amb tot, segons el president a l'exili, Catalunya ha estat històricament pionera en els nous avenços tecnològics, tot contribuint al seu creixement i adopció. "El que està passant a Web3 no serà diferent". És per aquesta raó que ha presentat la seva cartera pública a Ethereum.

Puigneró lloa la decisió de Puigdemont

El vicepresident de la Generalitat i conseller de Polítiques Digitals i Territori, Jordi Puigneró, ha elogiat la decisió del president Puigdemont en una piulada a Twitter i ha recuperat unes reflexions que va fer al seu llibre "El 5è Poder, la República Digital a les teves mans". Així, segons el vicepresident, "el món millor que molts albirem hauria d'anar per aquí", en referència a la creació d'una República catalana també en format digital que doni resposta al repte tecnològic del segle XXI.
 

TuitEthereumPuignero
Piulada del vicepresident, Jordi Puigneró/ Twitter

 

 

Imatge principal: El president a l'exili, Carles Puigdemont/ El Nacional