El president Carles Puigdemont ha visitat aquest matí a París l'Assemblea Nacional per reunir-se amb un grup de senadors i diputats francesos davant dels quals ha denunciat "l'estratègia de repressió de l'estat espanyol".
Puigdemont ha assegurat que es tracta d'una estratègia "molt sofisticada" que inclou lawfare, en referència a la guerra judicial; fake news, dins de les quals emmarca les informacions sobre la suposada via russa del procés que s'ha publicat, entre d'altres, en un article de The New York Times, i també "espionatge polític per perseguir i atacar la reputació de dissidents polítics". "Espionatge polític d'alta envergadura del qual en tenim proves, i que seran degudament denunciat", ha advertit.
Reunió a l'AN
El líder independentista ha explicat, després de la reunió amb senadors i diputats dels grups de la França Insubmissa, Llibertats i Territoris i Ecologistes, que denunciarà aquesta situació al Parlament Europeu perquè l'espionatge polític és "un delicte molt greu" i el fet de ser-ne víctima i tenir-ne proves l'obliga en la seva condició d'eurodiputat a posar-ho en coneixement de "totes les autoritats".
"És inacceptable. Cap Estat de la UE es pot permetre una actitud d'aquest tipus. Això és una qüestio que preocupa enormement perquè aquesta deriva afecta molt seriosament la qualitat de la democràcia europea i ens afecta a tots", ha assegurat.
Puigdemont amb alguns dels parlamentaris francesos amb què s'ha reunit / Oficina del President Puigdemont
A banda dels seguiments amb balises que ha denunciat repetidament el líder independentista i que van ser detectats per la policia belga, Puigdemont i persones del seu entorn figuren entre els noms que han patit seguiments d'un programari pirata de l'empresa israeliana Candiru. Es tracta de programes que es vénen a agències governamentals, com va recordar Microsoft, quan va esclatar l'escàndol. Prèviament, col·laboradors del president van aparèixer també entre els noms espiats per un altre programa també reservat a agències estatals i conegut com a Pegasus.
Nega la via Russa
A les portes de l'Assemblea Nacional Francesa ha reiterat, en resposta a les acusacions que es fan contra ell de suposats vincles amb Rússia per rebre suport pel procés, que no havia rebut cap mena d'aportació de cap país, que l'únic que se li va oferir és l'interès d'alguns països de la UE de brindar mediació durant l'octubre del 2017, però "lamentablement l'estat espanyol no va atendre aquestes propostes".
Puigdemont, al qual el Tribunal General de la UE va tornar a aixecar la immunitat com a eurodiputat amb l'argument que no hi ha cap euroordre activa contra ell i per tant no pot ser detingut, es troba des d'aquest dijous a París, on ahir va participar en l'estrena del film canadenc Avec un sourire, la révolution!, sobre la reivindicació independentista.