El president a l'exili, Carles Puigdemont, ha advertit aquest dimecres en una intervenció al Parlament Europeu que el feixisme ha de quedar fora del debat dels límits de la llibertat d'expressió. "El feixisme no és opinió, és delicte", ha indicat.
L'eurodiputat ha fet la reflexió després que ahir el candidat del partit ultra Vox, Ignacio Garriga, participés per primer cop en el debat electoral de les eleccions catalanes a TV3, amb intervencions apocalíptiques.
Puigdemont s'ha manifestat en aquests termes aquesta tarda en un debat sobre si s'han de regular les xarxes socials. El president ha admès que aquesta és una discussió que "s'ha posat de moda". Però ha apuntat que llavors apareix el problema de "qui vigila el vigilant". Segons l'eurodiputat, la censura a les xarxes socials és un terreny perillós, "i no es justifica, fora de casos excepcionals", entre els quals ha situat el feixisme.
El president ha demanat anar amb compte a l'hora d'establir normatives per regular les xarxes socials. "Qui ens pot assegurar que les regles que es creïn no s'usaran demà contra les minories? Les xarxes socials han estat un fòrum de debat i de llibertat d'expressió que molts cops han qüestionat la narrativa oficial, que els grans poders econòmics i polítics han intentat imposar. És un progrés social per als ciutadans. La llibertat d'expressió és un dret humà i s'ha de defensar com a tal", ha afegit.
Puigdemont va reclamar ahir també al Parlament Europeu la dimissió de l'alt representant de la UE Josep Borrell, per considerar que no pot aportar la veu forta en la defensa dels drets humans que la UE necessita. "Senyor Borrell, si us plau, faci un Borrellexit", li va reclamar.
El responsable de la política exterior de la UE compareixia a l'Eurocambra després de la situació que va haver de viure a Moscou divendres passat en el marc d'un viatge oficial en què va demanar la llibertat del líder opositor Aleksei Navalni. En una roda de premsa conjunta amb el ministre d'Exteriors rus, Sergei Lavrov, aquest va contestar tirant-li en cara situacions que es produeixen a la UE, com excessos policials o l'existència de presos polítics i exiliats a Espanya.
Puigdemont, que va advertir Borrell que hauria d'haver corregit Lavrov, va dir-li que no hi havia tres sinó nou presos polítics a Catalunya i que estan condemnats a penes d'entre 9 i 13 anys de presó. Va insistir a retreure a la UE la "doble vara de mesurar que mina la seva credibilitat". "La UE no pot anar arreu del món recomanant receptes que no s'aplica a ella mateixa", va advertir.