L'afer de l'espionatge a polítics i altres personalitats de Catalunya ha aterrat al Parlament Europeu. Aquest dijous s'ha celebrat la comissió d'investigació per esclarir l'ús del Pegasus als polítics i activistes del moviment independentista. Carles Puigdemont, que ha tancat una comissió en què, per moments, el president Jeroen Lenaers ha hagut d'intervenir per rebaixar la tensió, ha avançat que el laboratori Citizen Lab està a hores d'ara investigant els seus dispositius per analitzar-hi possibles pistes del programa espia: "Hi ha més que sospites de la infecció de Pegasus als meus dispositius mòbils", ha anunciat Puigdemont. "Ens trobem en una situació d'indefensió i ningú no respon les nostres preguntes", ha remarcat el president a l'exili.
Puigdemont ha dit que dels 65 polítics i activistes independentistes espiats per Pegasus, onze d'aquests són del seu entorn proper: "He estat espiat indirectament a través de les escoltes telefòniques als dispositius infectats dels meus advocats, de la meva dona i de les persones amb qui tinc relacions polítiques freqüentment". Sobre la seixantena de personalitats independentistes espiades, Puigdemont ha afirmat que "l'afectació a les nostres vides i a la nostra llibertat d'acció política ha estat molt significativa". De fet, ha anat més enllà denunciant que "ens sentim amenaçats; la nostra intimitat i els nostres drets han estat violats", ha conclòs el dirigent independentista.
Google Maps situava Puigdemont a Barcelona el febrer de 2020
En la compareixença a l'Eurocambra, el líder de Junts ha detallat que en la investigació que Citizen Lab està realitzant en els seus dispositius, s'ha trobat que el Google Maps d'un dels mòbils de Puigdemont el situava a Barcelona el 29 de febrer de 2020. Aquest fet l'ha titllat de "curiositat esperpèntica" i ha dit que "si això fos així, jo avui no seria aquí. Sinó que ara em trobaria en una presó espanyola". "Amb molt de gust us presentaré les conclusions de l'anàlisi de Citizen Lab quan l'examen estigui fet", ha subratllat Carles Puigdemont.
"És una traïció als valors europeus"
En la comissió hi ha participat la diputada al Parlament Europeu i portaveu d'ERC a l'Eurocambra, Diana Riba, que ha alertat Europa que "espiant-me a mi, espiaven també el Parlament Europeu a través de l’escó d’Oriol Junqueras". Riba, que va ser escollida vicepresidenta de la comissió d'investigació de Pegasus a l'Eurocambra ha recordat que dels 65 casos d'espionatge confirmats per Citizen Lab, 18 d'aquests tenien autorització judicial per ser espiats. Davant d'aquest fet, Riba ha exclamat: "Vull saber com se sustenta que un jutge accepti espiar un parlamentari europeu amb immunitat plena". "A Espanya s'ha de fer una missió de la comissió per esclarir els fets de Pegasus", ha finalitzat Diana Riba.
Els europarlamentaris independentistes i espiats per Pegasus, Toni Comín i Jordi Solé, han concordat a l'hora de denunciar que els espionatges als polítics i activistes catalans "són casos il·legals i il·legítims", tot el contrari del que vol fer veure el govern espanyol, segons han denunciat els polítics catalans a l'Eurocambra. "No sé qui m'ha espiat ni per què. Potser és per les meves idees polítiques", ha lamentat Comín que s'ha mostrat incomprès per totes les preguntes que no tenen resposta. "Només els Estats tenen accés als serveis de Pegasus, per tant, si no és el CNI qui m'ha espiat, qui ho ha fet?", ha llançat a l'aire el polític de Junts.
"Només és la punta de l'iceberg"
Solé ha posat sobre la taula la qüestió dels diners que ha costat fer aquesta "intromissió il·legal" a la seixantena de personalitats espiades. De fet, el representant d'ERC a l'Eurocambra ha explicat que ell es va assabentar per casualitat que havia estat espiat per Pegasus mentre era enregistrat per un programa de televisió. Davant de la sorpresa, Solé ha alçat la veu: "Això em porta a pensar que els casos coneguts són només la punta de l’iceberg". Per acabar, el dirigent d'Esquerra ha manifestat que si un jutge va autoritzar l'espionatge polític a un moviment legítim, "estaríem parlant de prevaricació judicial".