El diari Financial Times ha triat el president Carles Puigdemont com a "personatge de les notícies". Cada setmana, el rotatiu britànic destaca un perfil rellevant que hagi estat centre de l'actualitat global i després de la declaració d'independència suspesa, s'ha elegit el cap de l'executiu. Amb una barreja entre la crònica i el perfil, el Financial fa un repàs de la compareixença del president al Parlament, fa un breu repàs sobre la seva vida política i destaca els seus principals moviments polítics.
"Puigdemont, el líder rupturista". Així es titula el text, escrit pel corresponsal del diari a Espanya, Michael Stothard, que comença amb una crònica d'ambient des del Parlament el passat 10 d'octubre, dia en què Puigdemont va declarar i posteriorment suspendre la independència de Catalunya. El periodista exposa la difícil cruïlla en la qual es trobava el president: "Si Puigdemont declarava la independència, la resposta del govern espanyol podria haver estat la suspensió de l'autonomia", explica i acte seguit contraposa: "Si no anava prou lluny, les multituds de fora l'haguessin escridassat i les forces radicals del seu govern podrien abandonar-lo". Per això, Stothard considera que Puigdemont va apostar per un discurs "ofuscat" que —això sí— reconeix que va ser aplaudit pels sectors independentistes: "Pels seus partidaris, aquest moviment era típic d'un perfil polític àgil i astut".
Tot plegat serveix al periodista per a endinsar-se en la vida política del president de la Generalitat. D'aquest subratlla, en primer terme, el seu caràcter accidental. "Ni tan sols va ser el candidat a la presidència de la Generalitat en les eleccions al Parlament de 2015", recorda Stothard, que aprofita per explicar breument la disputa entre Junts pel Sí i la CUP pel lideratge de l'expresident Mas. De les seves actuacions polítiques, destaca l'èxit del referèndum de l'1 d'octubre malgrat la violència policial i l'atribueix a la seva "planificació amb cura" del president, a la que cal sumar la "mobilització popular" de la ciutadania.
Del president també comenta la seva fermesa davant els moments difícils. El Financial Times sosté que, tot i que alguns veuen Puigdemont com un "titella de la CUP", el que és cert és que el cap de l'executiu s'ha imposat: el corresponsal a Madrid posa com a exemples la destitució de cinc alts càrrecs del Govern aquest juliol o el fet que el president aconseguís votar l'1-O, malgrat tots els entrebancs de la policia espanyola. Per a culminar aquesta idea, el text acaba amb una frase del mateix Puigdemont en una entrevista al diari britànic: "No hi ha res que puguin fer [el govern espanyol] que faci que em rendeixi".