Un local a peu de carrer a la Plaça de les Olles del bulliciós barri del Born de Barcelona acollirà a partir de finals d'aquest mes d'octubre la nova oficina dels eurodiputats Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí. Es tracta d'una iniciativa finançada pel Parlament Europeu amb la qual els tres polítics independentistes volen buscar el contacte directe amb els seus votants malgrat la persecució judicial de l'Estat. 

"És posar la frontera de l'exili al mig de Barcelona", explica el responsable de l'oficina, Aleix Sarri. Mentre el Suprem manté la pressió damunt l'exili i el PP i Vox en fa bandera política, la iniciativa de Junts burxa sense embuts en les contradiccions amb què topa l'estratègia de l'Estat que, malgrat les ordres de detenció no pot impedir que els eurodiputats duguin la seva feina als carrer. Amb els eurodiputats a l'exili, seran els seus assistents a l'Eurocambra els qui s'hauran d'encarregar del funcionament diari junt amb un petit equip de suport.

L'oficina està dominada per la gran pantalla que ha de servir per fer acte híbrids, presencials i a distància / Sergi Alcàzar

L'espai, que Junts va anunciar fa unes setmanes a través d'una piulada, ultima encara els darrers retocs. Es troba als baixos d'un edifici singular, que va escapar tant a la destrucció del 1714 com a la batuda posterior del barri de la Ribera que va dissenyar Prosper van Verboom per construir la Ciutadella.

Els aparadors gegantins no amaguen que abans de convertir-se en oficina política, aquest local era una tenda especialitzada en moda. A l'interior, un espai diàfan; a una banda, un mur de pedra vista exhibeix descarnat la història de l'edifici; a l'altra una paret negra i una porta de fusta reciclada; i al mig, presidint el local, una gran pantalla, imprescindible per permetre la presència dels titulars de l'oficina.

 

No hi ha encara cap símbol polític ni cap imatge que indiqui la nova funció que tindrà aquest espai. De fet, encara queden rastres de l'anterior negoci, al cartell d'outlet d'un dels aparadors o a les restes de la imatge publicitària encara a mig arrencar amb què el visitant es topa només entrar. Les eines i l'escala dels operaris recorden que la feina encara està en progrés.

Missatge per a l'exili

El que sí hi ha ja a punt és un llibre negre damunt d'un faristol en què amb lletres daurades es convida a deixar un MISSATGE PER A L'EXILI. També dues butaques de fusta i vímet que reprodueixen el disseny fet per al Pavelló de la República de l'any 1937 des d'on es va exhibir a París el Guernica de Picasso o el Segador de Joan Miró.

Natàlia Rodríguez, assistent de Toni Comín, explica que l'oficina s'inspira en la tradició anglosaxona dels constituency, que els britànics van traslladar a la UE i que ha de servir per acostar els diputats als votants del seus territoris.

Actes híbrids

La voluntat és que qualsevol ciutadà o entitat que ho vulgui s'hi pugui acostar per buscar explicacions sobre la feina de Junts al Parlament Europeu o per expressar els seus dubtes o queixes, perquè siguin vehiculades a l'Eurocambra.

A més, la previsió és convocar com a mínim un cop al mes actes públics, seran actes inevitablement "híbrids", amb intervencions presencials a Barcelona, i des de Brussel·les o Estrasburg a través de la pantalla. Visites al territori en format virtuals.

L'objectiu, insisteixen, és acostar els representants polítics forçosament allunyats a aquells qui els van votar. Driblar l'Estat amb una nova finta. "No podem permetre que la repressió ens impedeixi fer la nostra feina", conclou Sarri.