El president del grup parlamentari de Junts, Albert Batet, aprofitava el seu torn de paraula a la sessió de dimecres del debat de política general per criticar que el president Salvador Illa no s'hagi reunit amb Carles Puigdemont, a diferència de la resta d'expresidents. Aquest divendres, en una entrevista a El matí de Catalunya Ràdio, la portaveu de l'executiu, Sílvia Paneque, davant les crítiques de Junts per manca d'interlocució, ha indicat que el president Illa es reunirà amb totes les forces, "començant per la principal força de l'oposició". En aquest sentit, ha instat el partit a "definir com s'estructuren i quins són els seus interlocutors", si ho és Carles Puigdemont o una altra persona. Ha apuntat que aquesta circumstància podria aclarir-se després del congrés de Junts del 25, 26 i 27 d'octubre.

La resposta de Paneque no ha convençut gens al president a l'exili, Carles Puigdemont, que ha compartit imatges de l'entrevista a la portaveu del Govern i li ha dedicat unes paraules a X, antic Twitter. El president a l'exili li ha retret que Illa s'hagi reunit amb tots els expresidents menys amb ell. "Condicionar la visita en funció del congrés del partit no és admissible", ha denunciat l'expresident, que ha assegurat que s'hi hauria de reunir per la seva condició d'expresident.

"Què té a veure el congrés d'un partit amb la institució de la presidència?"

Carles Puigdemont ha començat preguntant-se què té a veure la celebració del congrés del seu partit amb la institució de la presidència, i ha recordat que Salvador Illa s'ha reunit amb tots els expresidents (menys ell) "al marge de si tenen o no responsabilitats en un partit polític". Puigdemont explica a Salvador Illa que la seva formació també té alts càrrecs amb qui tampoc s'ha reunit el president de la Generalitat i que, si realment vol parlar amb Junts per Catalunya, "té tots els canals al seu abast, i no cal que esperi a cap congrés". Dit això, Puigdemont ha sentenciat: "Sigui quina sigui la responsabilitat que jo pugui tenir dins de Junts, una reunió amb el president Illa només es pot fer en la meva condició de 130è president". "El president Illa no s'ha de reunir amb mi com a representant d'un partit polític. Ho ha de fer en la meva condició institucional, reconeguda per llei. Aquest mes farà set anys que vaig ser destituït de forma il·lícita, perquè no va ser el Parlament el que ho va fer, sinó l'associació entre el PP i el partit del president Illa", ha subratllat.

Així doncs, Puigdemont ha conclòs que "el respecte que tant pregona" Salvador Illa, comença per reconèixer la seva destitució il·lícita i el seu exili. "Sé que li incomoda, perquè sóc a l'exili també per la responsabilitat del PSC en la repressió. Però si vol ser el president de tots els catalans ha de deixar d'ignorar l'anormalitat democràtica que pateix Catalunya", i ha afegit que Illa "ha de desvincular la visita a qualsevol altra circumstància. Condicionar-la en funció del congrés del partit no és admissible".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!