El 3 d'octubre del 2017, l'independentisme va fer una mobilització històrica per defensar el resultat del referèndum després de les càrregues policials, i aquella nit, el rei Felip VI va trencar la seva habitual neutralitat per defensar la unitat d'Espanya i criticar durament els líders independentistes per haver incomplert la Constitució en un discurs televisat. En el sisè aniversari d'aquells fets, el president de la Generalitat a l'exili, Carles Puigdemont, ha compartit una foto del monarca cap per avall acompanyada d'un missatge. "Felip VI va decidir posar la Corona al capdavant de la repressió i va enviar en directe un missatge clar a la població catalana: que aniria a por ellos".
Puigdemont ha volgut girar també la lectura sobre aquell discurs, i l'ha defensat com una reacció a l'èxit del referèndum i també de "la capacitat de la societat catalana de paralitzar tot el país el 3-O". En aquest sentit, el president ha compartit imatges de la gran mobilització d'aquell dia a diverses ciutats del país, i també un vídeo on la gent crida amb força "els carrers seran sempre nostres", un dels lemes més populars el 2017.
Felip VI encarrega a Pedro Sánchez la formació de govern
En el sisè aniversari d'aquell discurs, Felip VI ha encarregat a Pedro Sánchez la formació de govern, després del fracàs de la investidura del candidat popular, Alberto Núñez Feijóo. Que el líder socialista aconsegueixi reeditar l'executiu exigirà, necessàriament, una negociació complicada amb l'independentisme, negociació que arrenca oficialment aquest dimarts, tot i que ja s'han anat acostant posicions en les últimes setmanes.
Sánchez ha explicat que durant els pròxims dies es reunirà amb els portaveus o presidents dels grups parlamentaris al Congrés dels Diputats, però ha tancat la porta a trobar-se amb els líders dels partits si no tenen escó a la cambra baixa. Així, no hi haurà cap reunió entre Sánchez i Puigdemont.
El president espanyol en funcions ha afirmat que és "l'hora de la política, del compromís amb el país i la generositat" i, tot i que ha evitat —un cop més— pronunciar la paraula amnistia, ha reivindicat els indults als presos polítics com un "encert". "Les tensions territorials s'han reduït i Espanya està més unida", ha afirmat. Això sí, Sánchez ha rebutjat de ple la possibilitat de celebrar un referèndum. "Ja no només per compromís i exigència constitucional, sinó per una convicció política", ha reblat.