El president Carles Puigdemont ha visitat avui Prats de Molló per retre homenatge a un altre president, Francesc Macià, a la Vil·la Denise, la casa des d'on aquest va organitzar l'intent d'incursió a Catalunya l'any 1926, durant la dictadura de Primo de Rivera. Puigdemont ha subratllat el component simbòlic de la visita. "Som aquí. No ens han rendit. No ens han doblegat. Poden passar moltes coses però sempre hi serem", ha assegurat davant un monument en honor al 122 president.

Després de recordar els presos polítics, els exiliats i tots aquells que pateixen la persecució de l'Estat, Puigdemont ha assegurat que el judici a què va ser sotmès Macià a França va ser el primer gran acte d'internacionalització moderna de la causa catalana. "I aquí continuem", ha reblat.

La visita s'ha organitzat amb motiu de la recuperació de la Vil·la Denise, que estava en venda des de feia uns anys i ha estat adquirida per un grup de persones de la societat catalana per convertir-la en un centre de memòria històrica.

Puigdemont ha visitat la casa, les estances on va viure Macià durant les jornades en què es preparava l'entrada a Catalunya i la sala on es reunia el seu estat major. Macià va ser capturat per la gendarmeria francesca el 4 de novembre del 1926 a la seva habitació. 

Puigdemont Vil·la Denise / ML

Puigdemont contempla l'exterior des d'una de les habitacions de la Vil·la Denise / ML

En unes breus declaracions, Puigdemont s'ha negat a respondre l'entrevista del president d'ERC, Oriol Junqueras, ni referir-se a l'actualitat política catalana, argumentant que l'objectiu de la visita era agrair la recuperació de l'edifici per preservar-ne el patrimoni històric.

Fil roig de lluita

Sí ha parlat, però, del paral·lelisme històric amb els fets que es van registrar a Prats de Molló. "Venim de lluny i volem anar lluny. Per poder anar lluny hem de saber d'on venim i mantenir al màxim la fidelitat a la lluita per les llibertats, aquest fil roig de lluita", ha reclamat.

Esperaven a Puigdemont l'alcalde de Prats de Molló, Claude Ferrer, i l'empresari Jaume Aragall, president de la Cambra de Comerç del Vallès Oriental que és qui ha finançat la compra. A més, l'acompanyaven el director de la seva oficina d'expresident i historiador, Josep Lluís Alay, que va posar en marxa la iniciativa de preservar la casa, i el president de la Cambra i segon de Laura Borràs a les llistes de JxCat, Joan Canadell, a més del vicepresident del Parlament, Josep Costa.

La visita ha començat amb una ofrena davant del monument a Macià que es troba a pocs metres de la vil·la. Tot seguit ha visita la casa i en acabar s'ha dirigit al centre de recuperació històrica La Verneda. A l'exterior de la casa, un gendarme s'encarregava de la seguretat de la visita.

gendarme exterior Vil·la Denise ML

Un gendarme ha controlat la seguretat durant la visita de Puigdemont a Vil·la Denise / ML

Puigdemont, que s'ha declarat emocionat de trepitjar terra catalana, a tocar de Camprodon, ha subratllat que tots els projectes que el catalanisme ha anat declinant des de Francesc Macià "han tingut per objectiu llegar a les generacions futures un país on pugui ser possible la democràcia, la llibertat, elements essencials per al benestar i la prosperitat de la gent". "I, per tant, la història es repetirà fins que no aconseguim aquesta plena llibertat", ha advertit.

De moment, assegura que s'ha avançat en "un camí no gens menyspreable", però "encara queda un gran tram" que només es podrà recórrer de la mateixa manera com s'ha fet fins ara.

A la imatge principal Puigdemont, junt amb l'alcalde de Prats de Molló, Claude Ferrer, i l'empresari Jaume Aragall / ML