El polèmic reportatge de The New York Times sobre la suposada ingerència russa a Catalunya cita un informe de la intel·ligència europea del qual encara no tenim gaire informació. És per això que Junts i Lliures per Europa ha registrat una sèrie de preguntes a la Comissió Europea per aclarir alguns dubtes bàsics sobre un document que s'està fent servir per criminalitzar l'entorn de Carles Puigdemont.
Els eurodiputats Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí volen saber "què en sap (Brussel·les) de l'informe d'intel·ligència europeu que citava The New York Times sobre la suposada ingerència russa a Catalunya", així com si el Centre d'Anàlisis d'Intel·ligència de la Unió Europea (EU Intcen) és l'entitat "responsable de l'informe", "amb quin mandat" s'ha elaborat el document i "per ordre de qui s'investiga l'equip" d'un diputat del Parlament Europeu.
"Esperem respostes", ha assegurat el perfil oficial de Junts i Lliures per Europa a Twitter. A més, ha criticat el text publicat pel diari americà: "La peça intenta difamar el moviment independentista català relacionant-lo amb una suposada trama russa per desestabilitzar la Unió Europea". "Per reunir presumptes contactes entre Rússia i l'advocat de Puigdemont (Josep Lluís Alay), el NYT s'ha basat en un informe europeu de deu pàgines, el fons del qual va ser confirmat per dos funcionaris espanyols", ha afegit en un text en anglès que ha difós amb les preguntes.
Els eurodiputats han recordat que "l'única agència d'intel·ligència europea que opera sota el marc de la Unió Europea és l'EU Intcen". "Aquest organisme proporciona anàlisis d'intel·ligència al senyor Borrell, basats en la intel·ligència operativa proporcionada per les agències dels estats membres", han explicat.
Aleshores, Puigdemont, Comín i Ponsatí han plantejat les següents preguntes. Primer, si és l'EU Intcen o qualsevol altra agència que depengui de les institucions de la Unió Europea "l'autor de l'informe europeu d'intel·ligència que cita NYT". Després, "en cas afirmatiu, qui ha donat instruccions a l’EU Intcen per redactar l'informe" i si el senyor Borrell "era conscient abans de l'article de The New York Times". Finalment, "si es tractava d'un informe d'intel·ligència confidencial, com hi van tenir accés els periodistes?".
Aquestes preguntes arriben després que Alay hagi reclamat davant el jutjat número 1 de Barcelona que s'investigui l'origen de les filtracions periodístiques que es van publicar la setmana passada, mitjançant les quals s'intenta implicar en una trama russa el procés.
El PSC demana la compareixença d'Alay
De moment, el Kremlin ha negat aquest dimarts estar involucrat en el procés. Alhora, ha assegurat que no sap res dels contactes que va mantenir Alay amb funcionaris russos a Moscou: "No sabem res d'aquests contactes".
A més, sobre aquesta qüestió, el PSC també ha registrat una sol·licitud per a la compareixença del cap de l'oficina del president Puigdemont al Parlament. Els socialistes volen que Alay doni explicacions sobre els suposats contactes que va mantenir a la capital russa amb autoritats russes, així com exagents d'intel·ligència i el net d'un espia del KGB.