El president Carles Puigdemont ha reaccionat a la trobada entre la consellera de Presidència, Laura Vilagrà, i el ministre de Presidència, Fèlix Bolaños, per abordar el CatalanGate i tractar de mitigar les tensions que ha generat entre els socis de govern espanyol, ERC i el PSOE. Puigdemont ha carregat contra la reunió que l'ha titllat de "presa de pèl" i ha demanat que la primera cosa que s'ha de fer és "detenir els responsables" i "encarregar a la fiscalia una querella per organització criminal". El president ha assegurat que els socialistes "saben qui ho ha fet", en referència a l'espionatge a l'entorn independentista: "Ens han espiat sense límit i han violat les vides de desenes de ciutadans". El cap de l'oficina del president, Josep-Lluís Alay, també ha apuntat en el mateix sentit i ha criticat la trobada. Alay ha assegurat que és "blanquejar la calç".

El president a l'exili, Carles Puigdemont sobre el CatalanGate

L'agenda del president Carles Puigdemont no es veu alterada per l'esclat del CatalanGate. De fet, l'escàndol visibilitza la persecució de l'Estat cap a l'independentisme a escala internacional. La setmana vinent, Puigdemont viatjarà fins a Àustria per intervenir en un congrés a l'escola d'emprenedors de la universitat d'Innsbruck. Així ho ha anunciat el cap de la seva oficina, Josep Lluís Alay, a Twitter, i també ha avançat que l'eurodiputat exiliat pronunciarà el seu discurs titulat Freedom and Democracy in Europe ('Llibertat i democràcia a Europa', en català). Al lloc web de la universitat, els organitzadors presenten Puigdemont, a banda dels seus càrrecs oficials (president de la Generalitat i diputat al Parlament Europeu), com el "líder del moviment independentista". D'altra banda, també fan un breu resum del procés sobiranista dels darrers anys i dels fets que l'han portat a l'exili, incloent-hi la intervenció de l'Estat per reprimir el referèndum,"en la qual una clara majoria va votar a favor de la independència", la persecució del Govern "escollit legítimament", els episodis de detenció a Alemanya i Sardenya, com els jutges es van negar a extradir-lo, i la creació del Consell per la República des de Bèlgica, on ara viu "com a ciutadà lliure", relaten.

Vilagrà, sobre la reunió amb Bolaños

La consellera de Presidència, Laura Vilagrà, no ha amagat el malestar del Govern després de reunir-se amb el ministre Félix Bolaños per rebre explicacions de l'espionatge que han patit més de 60 independentistes. "Aquest és un fet gravíssim i no tenim les respostes que esperàvem", ha assegurat la consellera, que ha advertit que la reunió d'avui "no ha anat bé", que la informació que ha rebut ha estat suficient i que "si el govern espanyol no es mou hi haurà conseqüències greus". 

La consellera ha fet evident la fredor en el tracte a Bolaños, que ha arribat al palau de la Generalitat amb tres quarts d'hora de retard i que després de la trobada ha anunciat un control intern al CNI sobre aquest afer, així com la posada en marxa de la comissió de secrets oficials al Congrés. Abans de la trobada, Vilagrà ha exigit que no hi hagués mòbils damunt la taula durant la reunió i a la roda de premsa posterior ha avançat que no assistirà demà a la reunió convocada a Madrid per tractar sobre els Jocs Olímpics d'Hivern.