El president Carles Puigdemont ha denunciat les pressions de l'Estat a Catalunya, especialment als mitjans de comunicació. En un missatge a través de Twitter, el cap de l'executiu ha recordat els fets del ¡Cu-Cut! en el seu 112è aniversari i ha assenyalat que l'actitud de l'Estat s'ha mantingut inalterable fins avui.
"Més d'un segle després segueixen amb les mateixes pràctiques, assaltant Catalunya, sotmetent el país i, només faltaria, els seus mitjans de comunicació", ha exposat en el seu missatge en què també ha recordat l'efemèride d'un dels episodis més crítics per la premsa catalana en la història mediàtica de Catalunya.
El 25 de novembre de 1905, el setmanari satíric ¡Cu-Cut! va publicar un acudit de Joan Garcia Junceda en què es ridiculitzaven les derrotes dels militars espanyols. En aquell context, tenia lloc la primera crisi marroquina que va desencadenar un conflicte entre Espanya i el Protectorat del Marroc, que seguia amb un estatus colonial. En paral·lel, l'estat espanyol es trobava inmersa en una forta crisi posterior a la pèrdua dels darrers dominis —Filipines, Cuba i Puerto Rico— l'any 1898.
L'acudit va irritar la classe militar, que va reaccionar de manera violenta: uns 300 oficials de la guarnició de Barcelona van calar foc a la redacció del setmanari, i també van atacar altres publicacions catalanistes com el setmanari En Patufet i el diari La Veu de Catalunya. Tot plegat amb la connivència del govern espanyol, que va suspendre les garanties constitucionals a la capital catalana i va impulsar la Llei de Jurisdiccions, que permetia que els militars poguessin jutjar tot allò que consideressin que atemptava contra la unitat de l'Estat espanyol.
Puigdemont estableix un símil entre els fets de 1905 i l'actualitat. De la mateixa manera que el sentit de l'humor del ¡Cu-Cut! no va agradar a les autoritats espanyoles, el president exposa que en l'actualitat la justícia espanyola segueix perseguint l'humor satíric. Darrerament, hi ha hagut dos casos sonats en aquest sentit: s'han citat a declarar l'humorista d'El Jueves, Guille Martínez-Vela, per un acudit a la citada revista sobre un suposat consum de cocaïna de la policia espanyola i a l'actor Eduard Biosca, que dona vida al personatge del senyor Bohigues al Versió RAC1, per qualificar a la policia espanyola desplegada de Catalunya en una broma sobre la presència de rates als vaixells.