El president a l’exili, Carles Puigdemont, ha proclamat el “fracàs de l’intent de decapitar i liquidar” l’independentisme i ho ha demostrat amb el fet que malgrat que els dos principals partits independentistes, ERC i JxCAT, tenen actualment els seus presidents i secretaris generals “a la presó o a l’exili” -—en referència a ell mateix i Jordi Sànchez per JxCAT i a Oriol Junqueras i Marta Rovira per ERC—, cap d’ells “ha abandonat l’objectiu d’una República independent”, perquè “tots hem expressat una determinació de continuar fent política”.

Per això, en la conferència Independència desactivada? en el marc de la Universitat Catalana d’Estiu (UCE) a Prada (Conflent), emesa telemàticament, Puigdemont ha donat per fet que “els intents de l’Estat per desactivar els lideratges polítics han fracassat”. “Estem en actiu des de la presó i l’exili”, ha afegit.

Tres anys de repressió

Des de Catalunya Nord, Puigdemont ha recordat que l’independentisme porta “tres anys de repressió duríssima” i ha apuntat que l’Estat “té una de les dues claus de la resolució d’aquest conflicte polític”, però que cal ser conscients que “de l'Estat espanyol no sortirà una plataforma per l'autodeterminació de Catalunya". “Mentre formem part de l’Estat espanyol no tindrem cap possibilitat de sobreviure com a nació”, ha afirmat el també eurodiputat.

A més, Puigdemont ha defensat que "els efectes secundaris de la repressió", en referència als enfrontaments entre JxCAT i ERC, són reparables, perquè “on hi ha desorientació, desunió, empipament i desmobilització pot haver-hi orientació, unitat, esperança i mobilització”.

Carles Puigdemont, moments abans d'intervenir a la Universitat Catalana d'Estiu / ACN

"L'objectiu de l'Estat és desactivar la voluntat d'independència", ha insistit Puigdemont, per assenyalar a continuació que “l’objectiu de doblegar l’independentisme ha fracassat”. De fet, ha defensat que "Catalunya, pel fet de ser una nació, té dret a autogovernar-se"

"El referèndum de l'1 d'octubre manté la seva legitimitat", ha afirmat Puigdemont al tram final de la seva intervenció, tot assegurant que "l'Estat espanyol no ens ha pogut doblegar, no podrà fer-ho”. Per això ha emplaçat a “buscar el reconeixement internacional de la República catalana".

Porta oberta als Països Catalans

En el torn de preguntes, Puigdemont ha respost a una qüestió sobre els Països Catalans, i en aquest sentit ha afirmat que "existeixen" en tant que “compartim llengua, cultura, història i identitat nacional”, però ha afegit que es tracta d’una realitat “complexa” i, per tant, “hem de respectar les decisions que vulguin els seus territoris".

Per això, ha marcat com a principi perquè altres territoris dels Països Catalans formin part d’una futura República catalana assenyalant que “no es pot forçar el País Valencià, les Illes Balears o la Catalunya Nord a prendre decisions que la seva majoria no vol prendre”, però ha afegit a continuació que si hi ha una voluntat “democràticament acreditada” d’adherir-se a la República, aquesta no els tancaria la porta.

A la conferència hi han assistit els eurodiputats Clara Ponsatí i Toni Comín; el director de la Casa de la Generalitat a Perpinyà, Josep Puigbert; Elsa Artadi, Laura Borràs, Francesc de Dalmases, Josep Costa i Albert Batet (JxCat); l'advocat Gonzalo Boye i l'esposa de Puigdemont, Marcela Topor.

 

Imatge superior: Puigdemont en un moment de la seva conferencia a la Universitat Catalana d'Estiu / Europa Press