El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, defensa que per declarar la independència n’hi haurà prou amb “guanyar el referèndum amb el 50 per cent més un vot”, i que en aquest cas, “declararem la independència unilateral abans d’unes noves eleccions", tot assegurant que el referèndum previst per al 2017 “no serà com la consulta del 9 de novembre del 2014”, ja que a diferència del convocat sota el mandat d’Artur Mas ara hi ha “una majoria independentista al Parlament”.
Puigdemont ha fet aquestes declaracions a Radio Equinox, emissora en llengua francesa amb seu a Barcelona, on ha defensat el projecte sobiranista assegurant que “Europa no té futur si no reconeix una realitat com la catalana”, raó per la qual ha demanat la complicitat dels governs estrangers, tot recordant que no els demana “defensar la independència, sinó només el referèndum”.
“La realitat de Catalunya existeix, encara que a alguns estats europeus no els agradi”, ha assegurat el president, per afegir que si guanya el ‘sí’ al referèndum, això voldrà dir que “els catalans volen un Estat independent”, i en aquest cas, “el deure del Govern i el Parlament serà proclamar la independència”.
Le président catalan @KRLS sur Equinox : "Pour déclarer l'indépendance, il faudra gagner le référendum à 50% + 1 voix"
— Equinox Radio (@Equinoxradio) 28 de diciembre de 2016
"Si les Catalans disent clairement vouloir un Etat indép., le devoir du gouvernement et du parlement est de proclamer cette indépendance" pic.twitter.com/ObPJs3LWlP
— Equinox Radio (@Equinoxradio) 28 de diciembre de 2016
Cap reclamació sobre la Catalunya Nord
Així mateix, el president ha assegurat que el Govern no té cap reclamació territorial o política a la Catalunya Nord” ni és voluntat de la Generalitat “interferir en els afers francesos”. Així ha volgut resoldre la polèmica creada arran de la queixa de l’Estat francès per l’aprovació d’una resolució al Parlament en què es defensava que "Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears i Pitiüses, la Catalunya del Nord i les comarques catalanoparlants de la Franja tenen el dret a decidir el seu estatus polític". Segons Puigdemont, aquest text simplement parlava de reforçar “uns llaços lingüístics i històrics”.
A més, Puigdemont ha reconegut la necessitat de promocionar l’aprenentatge de la llengua francesa entre els catalans “perquè França és un mercat molt important per a la nostra economia”.