La divisió dins de l'independentisme es pot percebre arreu, fins i tot al voltant del Consell per la República. Molts independentistes han criticat la mateixa existència de l'òrgan republicà per estar massa vinculat a Junts per Catalunya, per la manca de transversalitat i per no representar el conjunt del moviment. Unes crítiques que li han fet prou gràcia al president Carles Puigdemont.

Puigdemont ha reconegut que aquestes veus discordants amb el Consell per la República "tenen raó". "Té biaix partidista, no és transversal i no representa el conjunt de l'independentisme, que és majoritari al Parlament de Catalunya", ha admès a Twitter. Però, un segon: Puigdemont no estava parlant del Consell per la República. "Estaven parlant de la taula de diàleg, no?", ha ironitzat.

El president ha defensat així l'existència de l'òrgan republicà i ha criticat alhora la celebració de la polèmica mesa de negociació perquè té l'esmentat biaix partidista, pateix de manca de transversalitat i no representa la majoria del moviment independentista. De fet, actualment només compta amb el suport d'ERC, ja que el president Pere Aragonès no va acceptar la llista que va proposar Junts. Per la seva banda, la CUP tampoc no ha estat mai gaire partidària de la negociació amb l'estat espanyol.

El missatge del president arriba l'endemà passat que el Consell per la República hagi celebrat aquest cap de setmana les eleccions a l'Assemblea de Representants, en les quals no han participat càrrecs destacats ni d'ERC ni de la CUP. Puigdemont ha estat el càrrec electe que ha aconseguit més vots, seguit de la consellera Clara Ponsatí, els consellers Toni Comín i Lluís Puig i la presidenta del Parlament, Laura Borràs.

Els recels d'ERC

A la pràctica, el Consell per la República esdevé un espai de representació simbòlica presidit per Puigdemont. Si bé no té competències efectives, és veritat que desperta els recels d'ERC. Els republicans no volen cap contrapoder estratègic al president de la Generalitat, fins al punt que el mateix Aragonès va rebutjar dissabte les "lliçons" dels qui el 2006 defensaven un "Estatut retallat", en referència a l'espai polític de l'antiga CiU.

En qualsevol cas, la creixent importància d'aquest organisme no es pot passar per alt. El Consell per la República ha superat aquesta tardor la fita de les 100.000 inscripcions, disparades per la detenció de Puigdemont a l'Alguer i els fets posteriors. A més, l'èxit de l'organització també és reflecteix en la seva expansió territorial, que fa poc més d'una setmana va obrir un nou local al districte de Nou Barris (Barcelona).

 

Imatge principal: El president Carles Puigdemont / Efe