La resposta no serà binària, sinó una explicació política. El president, Carles Puigdemont, contestarà al requeriment que li ha fet arribar el govern espanyol insistint en l'oferta de diàleg, però sense fer marxa enrere en la voluntat de tirar endavant la independència, segons ha pogut saber El Nacional. Aquesta és la conclusió de la marató de reunions que ha mantingut el president al llarg del dia d'avui, com a resultat de les quals s'han recollit les línies generals de la rèplica al requeriment que li ha fet arribar l'Estat, el pas previ a l'activació de l'article 155 de la Constitució.
El Govern té fins dilluns a les 10 del matí per enviar la seva resposta. Ho farà per burofax, igual com va rebre el requeriment, i no es limitarà a reenviar la intervenció del president davant del Parlament i la declaració posterior d'independència que van signar els diputats, tal com s'havia plantejat en un primer moment. El requeriment del govern espanyol demana saber de manera precisa si al Parlament dimarts passat es va declarar o no la independència de Catalunya.
Reunió informal de Govern
Puigdemont ha convocat aquest divendres al matí una reunió informal del Govern per escoltar la veu dels consellers. Ho ha fet després que dimarts passat, els membres del Consell Executiu ja es van pronunciar i només la titular d'Ensenyament, Clara Ponsatí, es va posicionar en contra de la suspensió de la declaració d'independència que, segons algunes fonts, es va arribar a votar.
Després d'aquest pronunciament tan clar, en l'entorn del president havia provocat certa sorpresa que veus d'ERC sortissin a responsabilitzar dimarts al vespre Puigdemont de la decisió de suspendre la declaració d'independència, vuit segons després de pronunciar-la. Però també entre els republicans va provocar malestar l'actitud de la líder del PDeCAT, Marta Pascal, que va deixar clar que no es comprometria a signar la declaració fins no conèixer el seu contingut, tot i que asseguren que havia estat prèviament pactada.
Malgrat aquest preludi, fonts de l'executiu asseguren que la reunió informal del Govern ha servit per constatar la cohesió dels consellers al voltant de la resposta que prepara Puigdemont.
Múltiples reunions
Al llarg de divendres, les reunions han continuat, amb els presidents de l'ANC i Òmnium, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart -que dilluns estaran pujant les escales de l'Audiència a la mateixa hora que el burofax de Puigdemont enfili el camí cap a la Moncloa-; amb els responsables del grup parlamentari de JxSí, Lluís Corominas i Marta Rovira, a més d'independents com Lluís Llach; amb la coordinadora del PDeCAT; i amb els representants de la CUP. Les reunions han estat constants i variades, i també hi han participat consellers.
La conclusió de tot plegat ha quedat recollida en unes línies generals a partir de les quals el president acabarà de tancar la resposta. Aquest dissabte, hi haurà pronunciaments públics de les entitats sobiranistes i diumenge, dia en què es commemora l'afusellament del president Lluís Companys, seran els responsables del Govern els qui faran intervencions públiques. Tot esperant la resposta definitiva que, possiblement, es tancarà dilluns a primera hora del matí amb les darreres consultes de Puigdemont al seu govern i col·laboradors.
Mentre el bullir de reunions se succeïa dins del palau de la Generalitat, més enllà de la plaça de Sant Jaume continuaven les pressions damunt del president. Les dels seus aliats, amb pronunciaments previs de l'ANC i la CUP demanant l'aixecament de la suspensió de la declaració d'independència, però també de l'Estat.
Efectes econòmics a Espanya
La vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, ha tornat avui a la sala de premsa de la Moncloa per advertir Puigdemont, que s’estan creant les condicions perquè hi hagi recessió a Catalunya. També avui des de Washington el ministre d'Economia, Luis de Guindos, ha alertat que la crisi política no sortirà de franc. De Guindos, que assisteix a l’Assemblea Anual de l’FMI, ha informat que rebaixarà les previsions de creixement d’Espanya per sota del 2,6%.
El front econòmic que l'executiu espanyol està atiant contra el desafiament independentista comença a fer sentir els seus efectes també en la resta de l'Estat. Aquesta és una de les estratègies de l'independentisme. Guanyar temps equival a fer que aquesta ferida es faci sentir cada cop amb més evidència a l'economia espanyola i demostri que els envits contra les empreses catalanes i el discurs per atemorir el diner no surt de franc per a l'Estat.