El president a l'exili i líder de Junts per Catalunya, Carles Puigdemont, ha reaccionat a dues de les principals notícies que fan aflorar les clavegueres de l'Estat. I és que el president juntaire ha carregat amb duresa contra l'Estat espanyol, després de fer-se públic que l'imam de Ripoll, el cervell dels atemptats de les Rambles de Barcelona i de Cambrils, es va entrevistar diversos cops amb el Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI), a més de les infiltracions de la Policia Nacional al moviment independentista. "Sota la catifa dels secrets, l'Estat amaga molta merda", ha etzibat Carles Puigdemont a través d'X.
Puigdemont ha reivindicat que l'independentisme "tenia raó". "El cervell dels atemptats de Barcelona i Cambrils l'agost del 2017, un mes i mig abans del referèndum d'independència de Catalunya, tenia tractes amb els serveis secrets espanyols", ha dit el president a l'exili, que també ha recordat com la policia espanyola s'ha "infiltrat de manera indecent" al moviment independentista. Puigdemont, alhora, ha criticat que les autoritats espanyoles espiessin, tal com s'ha demostrat amb les infiltracions i amb el programari Pegasus, els dirigents i moviment socials independentistes.
"Ens han espiat (ens espien encara?) a nosaltres i al nostre entorn sense cap autorització per fer-ho, només per obtenir qualsevol mena d'informació que els pugui ser útil en la seva lluita contra Catalunya... però contra el terrorisme islamista no van prendre cap d'aquestes mesures", ha carregat Carles Puigdemont, que ha criticat que la "unidad de la patria és més important que la vida de les persones". "Miserables", ha conclòs de forma contundent.
En un missatge posterior, Puigdemont es fa diverses preguntes: "Per quina raó no se'l segueix i se'l monitoritza? Si no es fa, és una gravíssima incompetència que no puc entendre. I si es fa, és evident que falta molta informació per desclassificar". També critica que "s'han gastat més recursos públics a investigar el deliri de la suposada trama russa que no pas a seguir un individu radical clarament vinculat al jihadisme". "Existeix un document escrit a mà pel mateix Es Satty sobre el qual el CNI elabora una anàlisi grafològica. M'estranya que la facin tractant-se, com va dir el director del CNI, d'algú que no representa cap amenaça", afegeix. Finalment, recorda que "tot i els antecedents i les seves vinculacions amb els líders de l'Operación Chacal, (...), l'ordre d'expulsió que se li va dictar va ser denegada posteriorment per un jutge".
Així doncs, el líder de Junts ha considerat que "si aquest grau d'informació, coneixement i contactes que va donar Es Satty el proporciona un independentista català, l'operatiu policial i judicial que es muntaria per tenir-lo controlat seria impressionant". "A nosaltres ens espien amb Pegasus; a un islamista radical connectat amb entorns terroristes, que acaba preparant un dels atemptats més greus que hem tingut a Catalunya, no", diu. I conclou: "Cal anar més a fons, saber si hi va haver negligència policial o connivència: en els dos casos cal depurar responsabilitats, perquè per culpa de la feina mal feta hi ha hagut 16 morts i nombrosos ferits".
He llegit la documentació sobre els atemptats de Barcelona i Cambrils l'agost del 2017 que ha desclassificat el govern espanyol, i m'han sorgit encara més preguntes i molta més preocupació.
— krls.eth / Carles Puigdemont (@KRLS) January 13, 2025
1. Vista la informació i els contactes que el cervell dels atemptats té amb entorns de…
Per la seva banda, des de la seva formació han assegurat que "la desclassificació dels documents del CNI confirma la tesi de Junts: l'imam de Ripoll era confident dels serveis secrets espanyols". "Els responsables del CNI coneixien aquesta figura, però no van actuar amb la diligència necessària per evitar els atemptats. L'imam tenia un expedient d'expulsió obert que no es va arribar a executar perquè col·laborava amb la Guàrdia Civil a canvi de no retornar-lo al seu país d'origen", han afegit. Així doncs, el partit independentista estudiarà "a fons" tota la informació disponible "per extreure'n les conclusions pertinents i exigir-ne les responsabilitats que se'n derivin".
Les revelacions sobre l'imam de Ripoll
Diversos documents desclassificats han revelat que els serveis d’informació de l’Estat espanyol van entrevistar-se unes quantes vegades amb l’imam de Ripoll, Abdelbaki Es Satty, per obtenir informació sobre entorns gihadistes entre el 2012 i el 2014, mentre era a la presó de Castelló i abans que anés a viure a la capital ripollesa, però el van acabar descartant com a col·laborador perquè no es refiaven de les seves informacions. A més, no van detectar que fos un risc i el 2014 i 2015, davant l’augment de l’activitat gihadista a Europa, el CNI va centrar els esforços en altres individus. Així doncs, un informe del 12 de maig del 2014 relatava que era una persona amb una “intel·ligència alta” i “molt bona memòria”, però reconeixia que era “propensa a la insinceritat, a l'excés de tàctica i a deliberacions contaminades per idees superficials”.