El president a l'exili Carles Puigdemont ha demanat explicacions al president de la Generalitat Salvador Illa i al PSC per l'anunci del govern espanyol d'un 'bono alquiler joven' que deixa fora pràcticament a tots els joves catalans. Aquesta setmana el govern espanyol ha aprovat la transferència de 200 milions d’euros a les comunitats autònomes perquè es puguin donar ajudes per pagar el lloguer a joves menors de 35 anys, i segons les declaracions del líder juntaire "no hi haurà cap jove català que es pugui acollir al famós bo al lloguer" pel topall que ha posat per rebre l'ajut és força inferior al preu mitjà del lloguer a Catalunya.

Puigdemont retreu a Illa i al seu partit que no faran cap comentari al respecte "no fos cas que el PSOE s'enfadés". En la seva piulada, assegura que és la diputada Marta Madrenas qui ha d'explicar que a Catalunya el lloguer mitjà supera la xifra marcada pel govern espanyol per rebre l'ajuda, un fet que farà que el 97,6% dels joves catalans no se'n puguin beneficiar.

Madrenas, des del faristol del Congrés dels Diputats, ha acusat el govern espanyol de "sempre prendre el pèl als catalans". Ha posat com a exemple la ciutat de Girona, on el preu mitjà del lloguer és de 750 euros, i això farà que "cap gironí es podrà adherir o demanar aquesta ajuda". La diputada ha demanat al govern espanyol que no pot homogeneïtzar les subvencions ni les ajudes, i que s'ha de fer "territori a territori". 

Un ajut a què no poden optar els joves catalans

L’ajut que és de 250 euros al mes durant un màxim de 2 anys, és a dir, 6.000 euros en total, té entre els requisits per percebre aquest bo és que el pis al qual va destinat no tingui un lloguer superior als 600 euros, per bé que en algunes zones tensionades, es poden fer excepcions i arribar als 900. A Catalunya només hi ha 364 pisos per sota d'aquest preu, mentre que en regions com Andalusia n'hi ha 3.150, incloent-hi també cases, segons recullen els portals especialitzats. Les crítiques a l'ajut també han arribat al fet que aquesta mesura pot ser contraproduent si no hi ha un topall en el preu del lloguer: si els propietaris saben que l’inquilí cobra l’ajut, li apujaran el preu i seran els propietaris els qui, per via indirecta, es quedaran amb aquesta ajuda pensada per als llogaters més joves.

Aquesta ajuda, que el govern espanyol ha anunciat com a mesura "estrella" per aturar la crisi de l'habitatge, ja ha estat disponible els darrers tres anys. L’ajut porta vigent tres anys, 2022, 2023 i 2024. En aquest període, a Catalunya l’han sol·licitat uns 162.000 joves, però se n’han concedit 39.000, tombant 3 de cada 4 sol·licituds, en bona part perquè el preu del lloguer sobrepassava aquest límit. Per tot plegat, del milió i mig de joves entre 18 i 35 anys que hi ha a Catalunya només un 2,4% se n’ha beneficiat, deixant fora un 97,6% de la població juvenil a qui va adreçada.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!