El president a l’exili, Carles Puigdemont, i els exconsellers Toni Comín i Clara Ponsatí han presentat un escrit al Tribunal Constitucional (TC), en el qual reclamen que el jutge José María Macías s’aparti dels recursos d’empara que tots tres polítics de Junts tenen pendent que els resolgui l’òrgan de garanties, arran de la causa de l'1-O al Suprem. En un escrit, presentat per l’advocat Gonzalo Boye i al qual ha tingut accés ElNacional.cat aquest dilluns, Puigdemont, Comín i Ponsatí sostenen que Macías ha perdut tota imparcialitat exigible a un jutge perquè els “ha comparat amb els nazis i s’ha definit com a “amic del jutge Llarena”, instructor la causa de l’1-O, a més de mantenir "una guerra oberta" contra la llei d’amnistia. Per tot això, demanen que s’abstingui o serà recusat.
El jutge Macías va ser nomenat el 30 de juliol passat nou membre del Tribunal Constitucional i és el ponent assignat per analitzar el recurs contra la llei d’amnistia presentat per diputats i senadors del PP, a més, del govern de Castellà i Lleó, en l’ofensiva dels populars. Macías no s’ha apartat d’analitzar la legalitat de la norma de l’oblit penal, malgrat les valoracions que ha realitzat i que recull l’escrit de Boye. Puigdemont i Comín, encara no han pogut demanar empara al TC perquè el Suprem no ha resolt la seva decisió de no aplicar-los la llei d’amnistia.
Les valoracions del jutge Macías
Des del 2015 José María Macías era membre del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) i ha fet valoracions en articles d’opinió com en entrevistes a ràdios espanyoles. L’advocat Gonzalo Boye recorda que Macías va qualificar de "greu error" la decisió de la justícia alemanya sobre Puigdemont, l’any 2018, quan només va acceptar entregar-lo pel delicte de malversació, però el jutge Llarena el va rebutjar perquè el volia pel delicte rebel·lió.
També recorda que Macías va fer un article d’opinió amb el títol Llarena, Catalunya i el feixisme invers, en el qual, "compara Puigdemont, Comín i Ponsatí amb els nazis i altres moviments totalitaris europeus”. I Boye es pregunta: “Quina garantia d'imparcialitat hi ha quan qui està cridat a decidir en un assumpte va qualificar de nazis als recurrents i d'amic a qui va dictar la resolució impugnada?” Fins i tot, l'advocat l'acusa d'alarmista en afirmar a un diari espanyolista: "Qui serà el primer mort de Catalunya?"
El penalista tampoc s'oblida de recordar al Tribunal Constitucional les afirmacions públiques del jutge Macías contra el govern del PSOE per aprovar la llei d'amnistia i del seu acord amb els grups independentistes catalans.
Boye hi exposa que la recusació d’un magistrat compta des del seu nomenament i com Macías no s’ha apartat dels processos d'empara de Puigdemont, Comín i Ponsatí, “malgrat la seva evident parcialitat”, això significa que se’ls priva del seu dret a un tribunal imparcial reconegut pel Conveni Europeu per a la Protecció dels Drets Humans, la Carta dels Drets Fonamentals, així com per la Constitució espanyola. I per tot això, reclama al jutge Macías que s’abstingui dels seus recursos o subsidiàriament, presenta la seva recusació.