El president a l’exili, Carles Puigdemont, ha recordat aquest dijous que “no podem perdre la memòria de la repressió, perquè els espanyols no han perdut mai la seva memòria de repressors”. Ho ha dit coincidint després que el Tribunal Suprem hagi donat carpetada definitiva a la investigació sobre la suposada ingerència russa en el procés; l’Audiència Nacional hagi parat els peus a Vox i rebutgi reobrir la causa del Tsunami Democràtic, i el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) hagi absolt el conseller de Cultura a l’exili, Lluís Puig.
En un missatge a X, Puigdemont ha celebrat que “set anys després, algunes de les causes que la claveguera espanyola ha fet servir per perseguir independentistes catalans han començat a caure”. El president a l’exili ha assegurat que es tractava de “causes purament polítiques” i ha denunciat que “han estat estirades com xiclets per la claveguera i els seus inestimables col·laboradors” amb l’objectiu de fer “guerra bruta contra l’independentisme”. Puigdemont també ha dit que en aquesta estratègia hi han participat “els nostres idiotes útils”. “Ni la veritat ni la justícia els han importat mai —ha advertit Puigdemont en el seu comentari. Per això no podem estar contents veient com al cap de set anys tot aquest castell de cartes no ha resistit el pas del temps. Perquè bona part del que buscaven ja ho han aconseguit: divisió, por, recels, desconfiances, reputacions danyades…”
Set anys després, algunes de les causes que la claveguera espanyola ha fet servir per perseguir independentistes catalans han començat a caure. Des de l’escandalós cas de Sixena fins a la delirant trama russa passant per la immoral acusació de terrorisme pel Tsunami Democràtic.…
— krls.eth / Carles Puigdemont (@KRLS) March 13, 2025
Davant d’aquest context, Puigdemont avisa que la lluita per la independència de Catalunya fa necessària “una conscient disposició a resistir” els “atacs” de la claveguera, “que en alguns casos són d’una virulència i una potència de foc fortíssima”. “Riu-te’n de les picabaralles i els insults que corren per determinades xarxes socials que irriten els qui tenen la pell molt fina, capaços d’erigir-se en màrtirs de la llibertat d’expressió perquè un dia algú els ha blocat; són un joc d’infants comparat amb el calvari que alguns han hagut de passar —ells i les seves famílies— només perquè van decidir posar-se en situació de risc”, afegeix el president a l’exili. “Uns, simplement anant a manifestacions o compartint missatges; d’altres, assumint responsabilitats dins d’organitzacions socials o polítiques”, remarca.
Sobre les crítiques a víctimes de la repressió
El president a l’exili afirma que “només els qui han vist la seva vida despullada en mans dels cossos policials, judicials i mediàtics espanyols saben el pa que s’hi dona” i afegeix que “es pot criticar tot el que vulgueu i fer retrets, només faltaria” perquè de la crítica i dels errors se n'ha d'aprendre. “Fins i tot alguns s’hi han acostumat tant que és l’únic tema de tertúlia i no saben parlar de res més”, continua. “Però ignorar l’esforç o perdre tota empatia —res a veure amb la pena ni el plany, que ningú no es confongui— envers els qui han prestat una part de la seva vida a la causa de la independència em sembla d’una absoluta manca de sentit de país, de sentit de lluita històrica. I d’això només en treu profit l’enemic”, sentencia.
Finalment, Puigdemont recorda que “avui està de moda menystenir tot aquest esforç, jo crec que bàsicament per càlculs electorals” i ho atribueix al fet que “a uns els fa nosa l’1 d’octubre, perquè el seu record els compromet a l’acció política, i a uns altres els fa nosa el concepte ‘procés d’independència’, perquè els resultats no són immediats i els deixa sense gaire espai polític per vendre una independència immediata i indolora”.