Repassada de Gonzalo Boye al Tribunal de Comptes (TCu). L'advocat ha demanat a la consellera del Tribunal de Comptes que apliqui la llei d'amnistia del Procés al president a l'exili Carles Puigdemont "sense més dilacions", segons l'escrit presentat aquest dimarts i al qual ha tingut accés ElNacional.cat.  En la petició, el penalista reclama a la consellera Elena Hernáez que deixi les "aventures jurídiques" de qüestionar aquesta norma de l'oblit penal al Tribunal Constitucional (TC) i al Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) perquè la llei —precisa— només autoritza jutges i tribunals jurisdiccionals de fer-ho i el TCu és un organisme comptable. "Ja ha tingut els 15 minuts de fama", li etziba Boye.

El mateix dia de la publicació de la llei d’amnistia al BOE, la consellera del departament segon de la secció d'Enjudiciament del Tribunal de Comptes, Elena Hernáez, va dictar una providència en la qual suspenia el termini per dictar la sentència sobre la despesa de l'1-O i la promoció exterior, i alhora ja considera que la llei d'amnistia és contrària al dret de la Unió i plantejava a les parts si s’havia de presentar una prejudicial al Tribunal de Justícia de la UE, avançant-se als jutges i al Tribunal Suprem que tenen causes penals de l’1-O. Les defenses dels càrrecs d’ERC i de Junts, la Fiscalia i l’acusació de Societat Civil Catalana tenen 10 dies per fer-ho, i Boye, en nom del president Puigdemont ha estat dels primers a respondre i exigir l’extinció de tota responsabilitat comptable.

Cap perjudici causat a la Generalitat

En la causa del Tribunal de Comptes, la Fiscalia reclama que Puigdemont, Artur Mas i Oriol Junqueras, més uns 30 excàrrecs del Govern, paguin 3,2 milions d'euros i Societat Civil Catalana, 5,3 milions per les despeses de l'1-O i de la promoció de Catalunya a l'exterior entre els anys 2011 i 2017. Les defenses han insistit que no hi ha hagut cap perjudici i que la Generalitat no reclama res.

A més a més, en el seu escrit, Boye recorda a la consellera que “l’aplicació del dret ha estat absent en tot el procediment”, com el fet que no es podia jutjar Puigdemont perquè llavors era aforat al Parlament Europeu, al qual havia de demanar un suplicatori per jutjar-lo i no ho va fer.

Sense competències per qüestionar la llei

Pel que fa als qüestionaments de la norma, Boye manifesta que "per molt que s'insisteixi, el Tribunal de Comptes no és un òrgan jurisdiccional" i, per tant, sosté "no és possible la idea d'acudir prejudicialment davant el TJUE ni de plantejar una qüestió d'inconstitucionalitat respecte al Tribunal Constitucional". I hi afegeix; "La llei orgànica del Tribunal de Comptes faculta a plantejar qüestions d'inconstitucionalitat i aquesta està reservada a jutges i tribunals, i, aquest òrgan constitucional de tribunal només té el nom". A  més, els consellers del TCu no són jutges ni magistrats, sinó juristes escollits pel govern espanyol.

Idea "forassenyada"

Finalment, l'advocat de Puigdemont afirma que "serà interessant observar què opina el TJUE respecte a un procediment d'aquestes característiques, dirigit contra persones que compten amb immunitat i per a l'enjudiciament de les quals no s'ha sol·licitat l'aixecament d'aquesta immunitat". I hi afegeix que "en cas que el TCu persisteixi en la forassenyada idea d'elevar un plantejament prejudicial com el pretès per aquest òrgan", un dels temes que es debatrà és perquè el TCu no ha respectat la immunitat del president a l'exili. "Resultarà interessant veure-ho", clou Boye.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!