L'expresident de la Generalitat i europarlamentari de Junts, Carles Puigdemont, ha carregat contra el govern espanyol per com el ministre de Justícia, Fernando Grande-Marlaska, va ometre tota referència al conflicte per l'Estatut d'Autonomia de Catalunya del 2006 tombat pel Tribunal Constitucional el 2010, en l'informe que eleva al Consell de Ministres espanyol per la concessió dels indults als líders independentistes presos, i ho redueix a l'expressió "després de diverses vicissituds, totes les xifres confirmen que es va produir un augment important del sentiment independentista [...]". En aquest sentit, el dirigent juntaire també ha posat en dubte que un govern que "manipula la realitat i la història de forma tan vergonyosa" sigui de fiar.
Tot just en un moment d'extrema rellevància política, per les negociacions entre PSOE, Sumar i Junts per poder investir Pedro Sánchez com a president del govern, Puigdemont, referent del partit i l'espai polític que representa, ha afirmat que l'ús d'aquesta expressió s'emmarca en la "manipulació històrica i de menyspreu cap a la societat catalana per part del mateix govern espanyol" i assenyala directament al govern de PSOE i Podemos de la darrera legislatura. "Delata quina mena de gent tenim al davant, capaços de tergiversar la història d'una forma vergonyosa sense parpellejar", ha expressat l'europarlamentari català. És difícil dirimir si finalment hi haurà acord entre PSOE i Junts, dels quals els socialistes necessiten la seva abstenció per poder investir Sánchez: Puigdemont, però, no sembla molt procliu a aquest pacte o vol fer pressió.
He escrit que Espanya és més una percepció de la realitat que no pas una realitat contrastada. Avui us en donaré un exemple del que vull dir amb aquesta afirmació. És un exemple dolorós, pel que significa de manipulació històrica i de menyspreu cap a la societat catalana per part… pic.twitter.com/0YW3vvt1X1
— krls.eth / Carles Puigdemont (@KRLS) July 27, 2023
L'Estatut, "l'element més disruptiu"
Carles Puigdemont ha assenyalat que "l'element més disruptiu" que va "provocar la ruptura profunda entre Catalunya i Espanya" va ser la sentència del Tribunal Constitucional de 2010 contra l'Estatut de Catalunya aprovat el 2006. "El fet més rellevant, sense el qual no es pot explicar ni en termes polítics ni en termes històrics tot el que s'ha esdevingut després, és ignorat de manera conscient", lamenta l'expresident, que critica que si un historiador futur examina el document pensarà que "després de diverses vicissituds, els catalans van perdre la xaveta"; un relat, afirma, "imposat pels mitjans espanyols, segons el qual als catalans se'ls ha rentat el cervell de tant mirar TV3".
L'expresident ha rememorat la retallada de l'Estatut com "l'ofensa més gran a tot un poble, inclosos els no independentistes del PSC, amb el president Montilla al capdavant", que van votar a favor de l'Estatut, de la mateixa manera que també ho va fer la CiU d'Artur Mas. "El fet més determinant de la política catalana en la seva relació amb Espanya abans del referèndum de l'1 d'octubre és esborrat de la història", reitera.