Carles Puigdemont, el president del Consell de la República, ha enviat aquesta matinada un correu a tots els adscrits on els comunica que ha decidit reestructurar el Consell. Puigdemont ha anunciat que el primer pas serà dissoldre l'Assemblea de Representants, que es va escollir l'octubre de 2021. Precisament l'octubre de 2023 tocava renovar aquest òrgan, però el govern del Consell ha decidit reestructurar l'organisme. Després de dos anys, ara tocava escollir la segona legislatura de l'Assemblea de Representants, però s'ha decidit que els inscrits votin per aprovar una reforma. Així doncs, al llarg d'aquest mes de setembre, el govern del Consell demana una consulta vinculant perquè "quedin clares les funcions dels diferents òrgans".
Què proposa el govern del Consell de la República?
El govern ha fet una proposta, que portarà a votació, que proposa crear dos òrgans de representació: una cambra de representació dels consells locals, que treballarà amb l'objectiu de debatre i prendre decisions sobre les accions a dur a terme, i una segona cambra que es dedicarà a “l’elaboració de la legislació republicana (les lleis de la República) en què puguin participar tots aquells experts i professionals necessaris per a aquesta tasca de què compta la base de registrats del Consell". Fins ara, aquestes tasques es duien a terme des de l'Assemblea de Representants, però ara deixarà de fer-les. El president del govern del Consell seria elegit en una votació i la tasca de la regulació normativa interna passaria a ser responsabilitat del govern del Consell.
Aquest comunicat que s'ha enviat als adscrits al Consell recorda que aquesta reforma es planteja al cap de dos anys d'escollir-se l'actual Assemblea: "Com que aquesta reforma modifica l’actual estructura institucional del Consell, des del govern hem presentat una proposta de consulta a la Sindicatura Electoral i de Processos Participatius amb aquest projecte de reforma substancial, orgànica i normativa”. “Si la Sindicatura aprova la proposta, la voluntat del Govern és que aquesta consulta es pugui celebrar com més aviat millor, durant aquest pròxim mes de setembre”, apunta.
El Consell, sobre la investidura
Dos dies després de les eleccions del passat 23 de juliol, el govern del Consell de la República va demanar a "tots els partits i entitats independentistes" acordar una "estratègia conjunta" a Madrid per condicionar la investidura de "qualsevol president espanyol" a un "compromís clar amb l'autodeterminació i l'amnistia", segons va informar en un comunicat. Per a l'organisme, "a partir d'ara" l'independentisme té una oportunitat "per avançar conjuntament i de forma irreversible cap a la proclamació de la República Catalana". Així mateix, el Consell de la República va descartar "les alternatives del diàleg buit" per pactar la investidura de Pedro Sánchez, així com la "concessió de competències". Unes opcions que, segons l'organització, ja ha quedat demostrat "ser una via fallida".