"O referèndum, o referèndum". Aquesta és la síntesi de la proposta que el president, Carles Puigdemont, ha dibuixat aquesta tarda a l'hemicicle del Parlament per descriure les darreres passes del full de ruta independentista. "A tot estirar, convocarem un referèndum per a la segona quinzena de setembre de l'any que ve", ha anunciat a més d'avançar que encarregarà el vicepresident, Oriol Junqueras, la responsabilitat de posar en marxa l'arquitectura per fer-ho possible.
Puigdemont ha assegurat que el seu Govern no renuncia a buscar un referèndum pactat amb l'Estat, però ha deixat igualment clar que una negativa des de Madrid no frenarà l'objectiu secessionista.
"Treballarem amb la voluntat de fer un referèndum acordable amb l'Estat, en tot moment, però si arribem al final de la legislatura i no hi ha hagut cap resposta positiva en aquest sentit, estarem preparats i a punt per pujar el darrer graó abans de proclamar de manera efectiva la independència de Catalunya", ha explicat.
Junqueras i Romeva
No només això. Ha assenyalat el vicepresident Oriol Junqueras com a responsable d'endegar l'arquitectura d'un referèndum que culmini el procés, en funció del seu càrrec de president de la comissió interdepartamental d'impuls de l'autogovern. Tot plegat s'haurà d'organitzar des de la conselleria de Raül Romeva, que és qui té les responsabilitats de Participació. "Un encàrrec que apel·larà tot el Govern i del qual tot el Govern n'assumeix la responsabilitat que li pertoca", ha reblat. El d'avui era, sens dubte, un discurs atapeït de missatges entre línies i en múltiples direccions.
Prèviament, a finals de juliol, el Parlament aprovarà les lleis necessàries perquè Catalunya "funcioni com a Estat independent". Serà després, "a tot estirar" la segona quinzena de setembre, quan se celebrarà el referèndum.
Avís a la CUP pels pressupostos
Per fer això possible, ha deixat clar que cal superar no només la qüestió de confiança que demà es votarà sinó també el debat de pressupostos. “Sense pressupostos no es pot governar bé i, si no es pot governar bé, s’haurà de convocar de nou als ciutadans”, ha advertit.
En aquest punt ha mostrat el convenciment que fins i tot en el moment de major discrepància les forces independentistes mantindran la “lleialtat a la voluntat dels ciutadans”. Però, per si havia quedat algun dubte, ha insistit en un missatge directe a la CUP: “O s’aproven els pressupostos que enllesteix el vicepresident Junqueras o faré ús de les facultats que tinc per convocar eleccions. Aconsello, per tant, que qui no tingui intenció de recolzar els pressupostos ens estalviï el temps i demà no m’atorgui la confiança”.
Mobilització de la gent
El president ha explicat que el Govern està preparat per al procés de desconnexió amb l'Estat, que el recorregut està dissenyat per fer-ho de manera ordenada i “amb garanties de seguretat jurídica i viabilitat econòmica”, així com de sostenibilitat dels comptes públics i de continuïtat dels serveis.
“Hauria estat una irresponsabilitat haver proposat un Estat propi i no preparar-ho amb màxim a cura”, ha assegurat després d’assenyalar tant qüestions legals com qüestions pràctiques i concretes de la logística necessària per garantir que el país funcioni.
Ha proclamat que ell no fallarà però ha advertit que per tirar endavant aquest projecte necessita un Parlament “sense fissures” i que la gent es mobilitzi quan calgui. “Que caldrà”, ha afegit tot mostrant el convenciment que els partidaris de la independència respondran al carrer quan se'ls necessiti.
Abans de començar el ple, Puigdemont ha explicat les línies del seu discurs als diputats de JxSí, que han respost amb aplaudiments que es podien escoltar des de fora de la sala. Tot seguit, s'ha reunit uns minuts amb l'expresident Artur Mas amb qui ha fet el recorregut des del seu despatx fins a l'hemicicle per tal d'il·lustrar la cohesió entre els dos polítics.
Oportunitat a l'Estat
L'expectació al ple per conèixer el full de ruta del president era màxima. I ha reservat aquest punt per al darrer tram de la intervenció. Malgrat l’escepticisme que ha mostrat sobre les possibilitats d’un referèndum acordat, ha admès que “hi ha una nova oportunitat” i ha advertit que l’Estat haurà d’escoltar la demanda catalana si vol sortir de l’embolic en què es troba la política espanyola.
“Hi ha tota la disposició a col·laborar lleialment amb el Govern espanyol que vulgui col·laborar lleialment amb el Govern català”, ha garantit referint-se tant als compromisos autonòmics com a fer possible el referèndum.
En aquest punt, ha insistit que el Govern està disposat a obrir una negociació amb l’Estat sobre la pregunta, la data, els quòrums necessari i la moratòria de temps en què hi hauria el compromís de no repetir la consulta en cas que aquesta no prosperés. Ha estat aquest un dels pocs moments en què s'ha trencat el silenci de l'hemicicle amb somriures irònics des dels escons de Ciutadans que el president ha replicat amb un “veig que els fa gràcia”.
Oferta que no paralitza
Puigdemont ha plantejat la seva proposta a l'Estat per si hi ha algú al sistema polític espanyol amb el “coratge i compromís necessari”, tot advertint que aquesta “oferta no caduca però tampoc paralitza”.
No per res. El president ha fet evident les dificultats que hauria de superar aquesta via tot assenyalant fins a quin punt el sistema polític i mediàtic espanyol “devora” qui gosa “preguntar-se si no s’hauria de parlar amb les forces independentistes”, en referència al secretari general del PSOE, Pedro Sánchez. “Li treuen el Sant Cristo Gros i li organitzen un sidral federal monumental”, ha ironitzat evocant les declaracions que avui ha protagonitzat l'exsecretari general socialista Felipe González.
L'Estat, pitjor
Puigdemont ha dedicat especials al PP. Ha recordat que quan va arribar a la presidència hi havia un govern en funcions a Espanya i que avui, nou mesos més tard, segueix un govern en funcions. Però amb un Estat “clarament a pitjor”, ha afegit referint-se, sense citar explícitament Jorge Fernández Díaz, a “ministres que han demostrat la seva indignitat per ocupar en càrrec” i continuen “aferrats a la poltrona”.
El cap de l’executiu ha retret el que descriu com a una “greu i irresponsable desconsideració” dels populars, tot recollint les paraules del president de la Xunta, Alberto Núñez Feijoo, que la setmana passada va assegurar que no es pot “negociar amb la pistola del separatisme damunt la taula” o el ministre d’Exteriors, José Manuel García Margallo, que va considerar pitjor un procés independentista que un atemptat.
"Recordo tot això perquè tots aquells que parlen de moderació i de centrisme contrastin exactament què diuen ínclits moderats i centristes davant d'una demanda democràtica", ha ironitzat en una reflexió rere la qual s'ha endevinat una pulla al conseller de Cultura, Santi Vila, que dilluns felicitava el perfil centrista de Feijoo i Iñigo Urkullu.
En acabar el ple, els diputats de JxSí han aplaudit Puigdemont dempeus. La resta de l'hemicicle, inclòs els diputats de la CUP, ho miraven asseguts als seus escons, tret de la cupaire Pilar Castillejo, que en breu abandonarà el grup parlamentari, que aplaudia asseguda.
Abans d'abandonar el Parlament, els diputats de JxSí s'han reunit de nou amb el president un cop més. A la mateixa sala on, abans de començar el ple, els havia explicat les línies de la intervenció. Allà ha estat rebut amb crits d'"independència" i evident satisfacció dels diputats de Junts.
Demà serà el torn dels grups.