Els intents del jutge del cas Volhov, Joaquín Aguirre, de tornar a impulsar la via russa en la investigació sobre el suposat finançament il·legal del procés independentista i les filtracions al respecte a diferents mitjans han provocat una resposta pública del president Carles Puigdemont. A través d’una nota de la seva oficina, denuncia falsedats i intoxicacions en l’informe de la Guàrdia Civil i emmarca aquesta ofensiva judicial en la “guerra bruta de l’estat espanyol” contra l’independentisme.
El jutge del cas Volhov pretén obrir una investigació sobre les vinculacions del responsable de l'oficina de Puigdemont, Josep Lluís Alay, amb un empresari rus, la qual cosa va provocar aquest juliol un recurs de la Fiscalia en què reclama l'arxiu d'aquesta investigació per considerar que és prospectiva i "vulneradora dels drets i llibertats més elementals". Això no obstant, la voluntat del jutge d'investigar aquesta via s'ha filtrat a diferents mitjans als quals se'ls ha facilitat l'informe de la Guàrdia Civil al respecte.
Falsedats i intoxicacions
Des de l’oficina de Puigdemont s’ha fet pública una nota en què es denuncia que les informacions “tenen com a fonament un informe de la Guàrdia Civil que està ple de falsedats, incongruències i intoxicacions”. “L’únic objectiu de l’informe és criminalitzar i desprestigiar l’independentisme català davant la comunitat internacional presentant-lo com un element desestabilitzador", adverteix.
Es tracta, segons el text, de filtracions descontextualitzades, atès que només recullen els missatges relatius a Rússia quan hi ha molts altres missatges sobre altres països que “s’ometen intencionadament”, la qual cosa representa una manipulació que “perjudica clarament el dret a una informació veraç i rigorosa”.
Guerra bruta
Des de l'oficina de Puigdemont se situen aquestes revelacions com un instrument de la guerra bruta de l’estat espanyol contra l’independentisme.
La nota subratlla que totes les activitats internacionals de l’oficina de Puigdemont, del seu responsable i del seu equip jurídic, que encapçala Gonzalo Boye, “són perfectament legals i tenen com a objectiu contribuir a la resolució democràtica del conflicte polític entre Catalunya i Espanya”.
Per tot plegat, anuncia que estudiarà la possibilitat de presentar accions legals a l’estat espanyol i altres si cal, davant la possibilitat que s’hagi comès algun delicte de revelació de secrets oficials, atès que la informació ha arribat a alguns mitjans abans de l’aixecament del secret de sumari.