El president, Carles Puigdemont, ha denunciat aquest vespre davant del rei Felip VI, el maltractament que pateix Catalunya per part de l'Estat. Ho ha fet en el marc del sopar anual de lliurament de les medalles d'honor de Foment del Treball, que s'ha celebrat aquest vespre a Barcelona, mentre des de la taula presidencial l'escoltava la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, i sense perdre de vista l'auditori empresarial que ocupava la seu de la patronal catalana.
"En els últims anys, especialment d'ençà de l’aprovació del nou Estatut, l'Estat ha negligit dels seus deures envers Catalunya”, ha denunciat Puigdemont. A partir d'aquí ha acusat la política estatal de no haver volgut resoldre els problemes en infraestructures que pateixen ciutadans i empreses en el dia a dia; de fiscalitzar les relacions internacionals encara que tinguin objectius comercials i empresarials; de judicialitzar qualsevol iniciativa política, especialment aquelles encaminades a escoltar l'opinió ciutadana. "No fa cas de la veu dels ciutadans, condició indispensable per poder tenir un diàleg fructífer, com desitgem, i un sistema legal de base democràtica", ha lamentat.
Prèviament, el president ha fet repàs, amb xifres a la mà, de la situació econòmica catalana i de la posició de lideratge empresarial en el marc espanyol. Ha recordat que, amb el 16% de la població, Catalunya genera prop del 20% del PIB espanyol, que lidera la creació d’ocupació i la reducció de l’atur o que les empreses catalanes suposen el 26% de les exportacions, que arriba al 29% quan es tracta de exportacions d’alt contingut tecnològic. "Aquest lideratge empresarial i econòmic l’hem exercit sense les eines adequades", ha retret.
"Ni resignada ni conformista"
En aquest punt ha subratllat que Catalunya ha sabut empènyer l'economia sense polítiques fiscal pròpies, sense opció a regular un mercat laboral per adaptar-lo a la pròpia realitat empresarial, sense alternativa a una regulació energètica que penalitza els territoris eminentment industrials com el català... "I òbviament sense l'efecte capitalitat”, ha reblat.
"S’imaginen on podríem arribar si ports i aeroports comptessin amb una gestió autònoma, com passa al conjunt d’Europa; si el Corredor Mediterrani no fos un paper sinó una realitat o si el nostre estat del benestar comptés amb un finançament just o si les promeses d’inversió s’haguessin complert?", ha interrogat.
El president ha clos la seva contundent intervenció de tot just cinc minuts advertint que els presents demostren que Catalunya "no és una societat ni resignada, ni conformista" i que "vol progressar" a partir dels exemples del lideratge social, cívic i empresarial.
Felip VI: "Un dia rellevant per a Espanya"
Les paraules del president no han provocat especial efecte en la intervenció del monarca, que en prendre la paraula tot seguit no ha fet ni una sola referència a la situació a Catalunya. Felip VI ha evitat parlar sobre política catalana o sobre el debat independentista. Ni tan sols amb alguna referència de gairell.
De fet, ha començat el seu parlament proclamant que “avui és un dia rellevant per a Espanya”, en referència a l’obertura solemne de les Corts que s’ha celebrat aquest matí a Madrid. Ha estat la seva única referència política.
A banda d’aquesta introducció, s’ha limitat a abordar de manera molt general la situació econòmica i a llançar apel·lacions als empresaris que omplien el sopar de Foment a apostar per la internacionalització de l’economia. Ni tan sols alguna referència al discurs que ell mateix havia protagonitzat aquest matí reclamant diàleg però dins dels límits que marca la llei.
Soraya, en silenci
Qui no ha intervingut en cap sentit ha estat la vicepresidenta espanyola. Si fa tres anys, la voluntat de Sáenz de Santamaría de tancar aquest mateix acte i passar per davant del president de la Generalitat en el protocol va provocar una plantada d'Artur Mas, avui la número dos del govern espanyol ni tan sols ha pres la paraula. S'ha limitat a assumir la seva funció com a ministre de jornada per acompanyar el monarca.