El president a l'exili, Carles Puigdemont, ha reivindicat aquest dimecres l'1-O com una de les "bigues mestres" de l'independentisme i ha instat a reforçar els elements centrals del moviment davant aquells que demanen "passar pàgina". En l'acte d'inici del curs polític del Consell de la República a Verges, Puigdemont, que ha intervingut telemàticament des de Waterloo, ha advertit que cal mantenir aquestes "bigues mestres" que han permès "aguantar" els últims set anys malgrat els atacs per "terra, mar i aire". En aquest sentit, ha augurat que en el futur "s'intensificaran" els atacs contra l'independentisme tant des de "fora" com des de "dins". "Tenim un Govern que és desacomplexadament i militantment hostil a la independència de Catalunya", ha subratllat. 

Quan falten pocs dies per a la Diada de Catalunya, el president ha assegurat que "van molt equivocats" els qui pensen que  el referèndum del 2017 "és passat" o "s'hauria de deixar en un museu", incloent-hi, en una referència implícita a ERC. "L'1-O és una victòria, un actiu de país, i una de les grans fortaleses del moviment independentista", ha reivindicat, insistint que s'ha d'intentar "que ningú malmeti" aquella fita perquè no es pot fer el camí a la independència sense tenir-lo present. Pel que fa al nou Govern socialista de Salvador Illa, Puigdemont els ha acusat de vendre "propaganda" assegurant que el procés s'ha acabat, malgrat que "saben que no és veritat". A l'acte també hi ha intervingut a distància el vicepresident del Consell de la República, Toni Comín, que ha afirmat que l'independentisme es troba en un moment "especialment advers", però ha advertit que "no s'ha acabat". "Hem perdut la majoria al Parlament, la unitat estratègica entre els diferents actors, el sentiment és més lluny que mai... El valor d'avui és ser perseverant, fins i tot, en els pitjors moments", ha conclòs. 

El Consell de la República ha donat el tret de sortida al nou curs polític amb la signatura de nous convenis de col·laboració amb set ajuntaments, que s'han adherit a la campanya de Consum Institucional, pel qual es comprometen a potenciar l’economia catalana i disminuir el grau de dependència econòmica d’empreses espanyoles. Els ajuntaments que s'hi han sumat són els de Verges, Albons, Viladamat, Cervià de Ter, Jafre, Sant Jordi Desvalls i Saus, Camallera i Llampaies. Durant el seu discurs, Puigdemont ha animat els ajuntaments a aprofitar "totes les escletxes possibles" per reduir la dependència de l'estat espanyol. L'acte també ha comptat amb la participació dels consellers Montserrat Corrons i David Caldeira.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!