El president a l’exili, Carles Puigdemont, ha reivindicat el concepte de Grup Objectivament Identificable (GOI) com a garantia per evitar l’extradició. En el marc de la presentació de l’estudi sobre aquest terme, que ha elaborat Neus Torbisco-Casals i que ha tingut lloc aquest dimarts a la tarda, el cap de llista de Junts + Puigdemont per Catalunya a les eleccions del 12-M ha identificat aquesta idea com una eina per defensar els drets dels catalans d'ara endavant. La importància del concepte, però, ha expressat el president durant la seva intervenció, és que també es pot traslladar a altres minories. “L’estudi té a veure amb els drets fonamentals de les minories”, ha defensat. Puigdemont ha afirmat que l’assaig pot ser clau per ajudar a pobles perseguits amb menys veu i “obrir-los camí". La presentació s’ha fet de manera presencial la capital catalana, i el president hi ha intervingut via telemàtica.

Segons ha explicat el mateix Puigdemont, el concepte neix de la feina feta a l'exili per internacionalitzar el conflicte català. En aquesta línia, ha recordat que en la lluita per defensar els drets dels catalans, l'equip del president ha hagut d'estudiar la legislació belga i alemanya, d’entre d’altres, i identificar quina és la situació dels catalans davant les diverses legislacions europees. "No estic en una presó espanyola perquè ens hem pogut defensar des de l’exili", ha afirmat el president, que ha afegit que el procés de defensa "no ha estat gens fàcil". Amb tot, ha dit que hi havia una cosa que sí que tenien: "Teníem la raó, ens n’hem sortit amb molt d’esforç”, ha conclòs.

 

GOI, un concepte encunyat pel TJUE

El president Puigdemont ha reconegut que malgrat que la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) té “clarobscurs”, introdueix “una novetat molt gran on agafar-se”. I és que la resolució indica que les extradicions es poden denegar quan pertanyin a persones de grups objectivament identificables (GOI), com ara els catalans independentistes. En aquests casos, s’ha d’aturar l’extradició automàtica i examinar si el subjecte en qüestió compta amb una “capa de protecció”.

Un estudi sobre els Grups Objectivament Identificables

Abans de donar la paraula a la professora en Dret Internacional i responsable de l’estudi sobre els GOI Neus Torbisco-Casals, el president a l’exili ha agraït la feina de tots els experts que han participat en l’assaig. A més, Puigdemont ha explicat que l’estudi és un encàrrec per profunditzar en la interpretació acadèmica de les conseqüències de GOI al Codi Penal espanyol i a la normativa europea. Es tracta, doncs, de posar en mans de les minories “de tot el món” el treball perquè “els advocats puguin utilitzar aquest concepte en casos de defensa de minories”, ha conclòs el president.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!