Carles Puigdemont era avui a Anvers on ha participat en un homenatge al marquès de Rubí, Josep Antoni de Rubí i Boixadors, capità de la Coronela de Barcelona que després de la caiguda de la ciutat i de Mallorca a mans de les tropes borbòniques, es va exiliar a Anvers on va ser governador de la fortalesa abans de morir el 1740.
Des d'aquella ciutat flamenca, el president ha intervingut en la presentació del segon volum de les seves memòries d'aquests darrers anys, La lluita a l'exili. Amb ell, però a Barcelona, participaven a la presentació el periodista Xevi Xirgu, coautor de l'obra, la portaveu de JxCat, Elsa Artadi, i el periodista Albano Dante Fachín, que ha actuat com a mestre de cerimònies.
Potencialitat de l'exili
Com no podia ser d'una altra manera, l'exili ha estat també l'eix argumental de l'acte. Puigdemont ha volgut aprofitar per agrair a aquells que els han fet costat al seu exili -"molt incert al principi, d'una precarietat que la gent no es pot imaginar"- i que han contribuït a què s'hagi acabat convertint en el que ha descrit com "una eina de lluita política efectiva". "Té materialment pocs recursos però políticament una gran potencialitat", ha assegurat.
Segons el polític gironí el seu llibre és "una reivindicació d'això". "I de tot el treball que podem arribar a fer i que tenim ganes de fer", ha afegit.
Des de la primera fila a la llibreria Ona de Barcelona, amb un aforament molt restringit pel coronvirus, seguien la presentació el president, Quim Torra, la consellera Meritxell Budó, i els consellers Damià Calvet i Jordi Puigneró. També era a la sala l'exconsellera Meritxell Borràs i familiars dels presos polítics, a més de representants de JxCat.
Tensió a l'independentisme
La presentació del llibre no ha defugit el debat per la tensió entre les forces independentistes que reflexa el llibre. "Li fa por que la gent no ho entengui?", ha demanat el periodista Albano Dante Fachín durant la representació. "Si m'havia d'explicar només ho podia fer d'aquesta manera", ha explicat Puigdemont, que s'ha mostrat convençut que el temps resituarà les coses.
Ha admès que la forma de publicar l'obra no és casual. "Aquest no és un llibre amable. Començant per mi mateix. No és un llibre per passar-s'ho bé. És una etapa carregada de dolor. En el meu cas, una part d'incomprensió i atac", ha confessat.
Puigdemont considera que si no hagués publicat aquesta obra, com inicialment havia decidit, s'hauria acabat imposant "un relat que no és el correcte". "Si no hi hagués hagut aquest combat per l'hegemonia negativa per explicar els fets probablement tampoc hauria necessitat publicar-lo", ha argumentat.
Confrontació intel·ligent
El que Puigdemont anomena confrontació intel·ligent ha format part també de les preguntes del moderador. "Aquesta és una confrontació que no hem decidit nosaltres. L'Estat espanyol ha decidit confrontació, no negociació", ha explicat.
Puigdemont ha ironitzat que davant de la confrontació de l'Estat i en no tenir "fortalesa ni fons reservats per atacar l'adversari, no queda més remei que fer-ho amb intel·ligència". Aquesta mena de confrontació l'ha descrit com la que van plantejar al Parlament Europeu per prendre possessió de l'escó, o la resposta de la justícia belga al conseller Lluís Puig, o la decisió de la justícia alemanya en el seu cas. "O com ho va ser l'1-O. L'Estat va decidir que fos una confrontació, nosaltres vam decidir un acte de democràcia. Què vam fer? Respondre amb intel·ligència", ha argumentat.