Carles Puigdemont ha estat avui investit 130è president de la Generalitat en primera volta per majoria absoluta del Parlament. Encara li han sobrat dos vots. El presidenciable, que relleva Artur Mas, ha rebut els 62 vots a favor de JxSí i 8 de la CUP –els dos cupaires restants s’han abstingut–. 70 diputats a favor i 63 en contra. El nou president prendrà dimarts possessió del càrrec.

Puigdemont ha obert el debat d’investidura amb un to volgudament èpic. “Els prometo que m’hi deixaré la pell”, ha assegurat. El candidat ha admès que fins fa poques hores no comptava haver de fer aquell discurs, però ha advertit que no “són èpoques per a covards ni per a tremolosos de cames”.

“Ens toca assumir responsabilitats encara que no siguin les que t’imaginaves”, ha advertit, a més d’admetre que la presidència de la Generalitat és temporal i la seva, “segurament més temporal que mai”.

Vuit a dos

Després de 48 hores d’un darrer tram de negociacions trepidant, avui la diputada cupaire Anna Gabriel ha sortit de nou a la tribuna per dir, aquest cop sí, que avalaria la investidura del candidat de JxSí amb vuit vots a favor i dues abstencions –per expressar la “justa i necessària diferència”-.

El de Gabriel ha estat un discurs desafiador –“la CUP no ha vingut a desaparèixer”, ha advertit– i no s’ha deixat veure per enlloc la suposada autocrítica pactada amb JxSí. Més aviat al contrari. Ha insistit en carregar contra Artur Mas i, adreçant-se directament al nou presidenciable com a “Carles”, li ha advertit que té el suport del seu grup durant 18 mesos. “Ja vam dir que no investiríem cap president autonòmic. Entenem que no ho estem fent”, ha subratllat.

La votació nominal ha començat –seguint el reglament que obliga a designar per sorteig el nom del diputat que obre l’elecció– amb la ciutadana Carmen de Rivera. El primer vot de la CUP a favor de la investidura ha estat el d’Anna Gabriel. Les abstencions cupaires han recaigut en Gabriela Serra i Josep Manuel Busqueta.

Crítiques a Mas

A banda del nom del candidat i el resultat, no hi ha hagut més novetats en el ple. El programa de Govern de Puigdemont, com ha reconegut el fins ara alcalde de Girona, era el mateix que va presentar Artur Mas en els anteriors plens d’investidura. I la rèplica dels grups s’ha ajustat igualment a la resposta que van exposar en aquelles anteriors sessions.

De fet, en el cas de la líder de l’oposició, Inés Arrimadas, fins i tot ha repetit l'objecte de les seves crítiques, l’anterior candidat, Artur Mas. El socialista Miquel Iceta ha parafrasejat Mas per comparar la negociació entre JxSí i la CUP amb una subhasta de peix, mentre el cap visible de Catalunya Sí que es Pot, Lluis Rabell, titllava Puigdemont de “somiatruites” i el popular Xavier García Albiol li advertia que els “pararà els peus” si intenten avançar en el procés cap a la independència.

Distès i irònic

Molt més distès i irònic en el torn de rèplica als grups que en la primera intervenció, el presidenciable ha aconseguit en diferents ocasions arrencar els aplaudiments dels escons de Junts pel Sí. Per exemple, replicant a la ciutadana Arrimadas que feia referència a un article de Carles Rahola quan a Twitter va cridar a “fer fora l’invasor”. Puigdemont li ha aconsellat que aixequés la mirada i no estigués tan pendent de les xarxes socials.

També ha aixecat aplaudiment i rialles quan ha advertit al socialista Miquel Iceta que els catalans “no volem un encaix, sinó una relació normal” amb l’Estat espanyol.

Una altra ocasió celebrada des dels escons de JxSí ha estat quan ha contestat al “somiatruites” que li havia dedicat Rabell recordant-li el referèndum que vol negociar. “No he vingut a donar lliçons però tampoc n’accepto de democràcia de vostès”, ha advertit al popular Albiol.

La nació, les persones

A la cupaire Gabriel li ha agraït el suport. “La millor estructura d’Estat que tenim és la gent. La nació són les persones. Tot comença amb les persones que volen ser nació i nosaltres no ho perdrem mai de vista”, ha assegurat.

Després de consumir els dos mesos de negociacions que preveu l’Estatut per aconseguir la investidura encara li han sobrat alguns minuts al candidat Puigdemont que ha sumat la majoria absoluta de l'hemicicle quan passaven un parell de minuts de tres quarts de deu del vespre.

En qualsevol cas, els serveis del Parlament s’havien armat amb jurisprudència provinent del parlamentarisme britànic per avalar la possibilitat que el ple acabés més enllà de les 00 hores.

El nou president ha agraït el suport dels diputats que l'han votat i els que no ho han fet, i ha acabat el seu breu parlament de tancament amb un "Visca Catalunya lliure!".

El desenllaç d'aquestes setmanes de tenses negociacions ha estat acollit amb evidents mostres de satisfacció entre el nombrosos representants de les formacions que integren JxSí i de les entitats sobiranistes que han estat presents a la Cambra. A les portes del Parlament unes desenes de persones han seguit el ple i han ovacionat la sortida de l'expresident i el nou president que han abandonat junts l'edifici.

El diputat de la CUP, Benet Salellas, s'ha disculpat davant la consellera en funcions d'Ensenyament, Irene Rigau, a la qual havia engegat al migdia, junt amb Artur Mas, a la "paperera de la història". Rigau s'ha mostrat tan satisfeta amb les disculpes de Salellas que en sortir de l'hemicicle no s'ha pogut estar de descriure l'escena al germà del diputat, el regidor gironí Lluc Salellas, al qual li ha explicat: "el teu germà m'ha tret de la paperera!"