El president a l'exili, Carles Puigdemont, ha celebrat la desestimació per part del Tribunal Constitucional (TC) del recurs d'empara del conseller Jordi Turull contra la sentència del procés. Per Puigdemont, aquest fet representa l'inici d'"una altra partida en camp neutral", atès que s'ha obert la via per portar el cas davant el Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH). 

Una partida "sense àrbitres comprats"

Així ho ha expressat a través d'una publicació al seu perfil de Twitter. El president ha fet referència a la notícia i ha afegit el següent comentari, tot dirigint-se al pres polític:

"Comença una altra partida, ara en camp neutral i sense àrbitres comprats. Sense que el crit de guerra ¡aporellos! que va beneir el rei sigui escoltat. Som-hi Jordi Turull!".

 

 

Tuit publicat per Carles Puigdemont al compte @KRLS 

 

La celebració de Turull

La resolució ha provocat una barreja de sentiments al conseller empresonat. "Per fi podrem anar a defensar-nos davant un tribunal seriós i reconegut", ha sigut la reacció que Turull ha fet arribar a la seva parella, Blanca Bragulat, a través d'una trucada telefònica. Bragulat ho ha explicat en una entrevista al programa Tot es mou de TV3, on s'ha mostrat contingudament contenta per portar el cas de l'1-O a Europa.

El pas a Europa

Els líders independentistes podran, després d'un any en el qual el TC havia mantingut en un calaix el seu procés, fer el pas a Europa.

Es tracta de la tercera resolució d'un recurs de la sentència del procés. Les dues primeres van ser les de Meritxell Borràs i Carles Mundó, tots dos condemnats per desobediència, però que no són a la presó.

Encara no hi ha sentència, però si resolució i notificació als advocats, que han rebut la decisió del tribunal, que no ha estat per unanimitat. Hi ha dos vots particulars, dels magistrats Juan Antonio Xiol i de la magistrada María Luisa Balaguer. Els arguments de la decisió se sabran els pròxims dies, quan el TC hagi redactat la sentència. 

Drets vulnerats

Turull va presentar el seu recurs d'empara juntament amb Jordi Sànchez i Josep Rull, per vulneració de drets fonamentals contra la sentència del Tribunal Suprem del 14 d'octubre del 2019. Tots tres consideren que s'han vulnerat els seus drets a la no discriminació per raons lingüístiques, a la llibertat ideològica, a la llibertat, als drets de reunió i manifestació, a la tutela judicial efectiva i a un procés amb totes les garanties i a la legalitat penal.

En el recurs es demanava que es repari aquesta vulneració de drets declarant nul·la la sentència del judici al procés. L'escrit enumerava fins a onze vulneracions de drets.

Turull va al·legar que s’ha vulnerat el dret a la legalitat amb relació als drets fonamentals de llibertat, reunió pacífica i llibertat d’expressió i ideològica “per la insuficient taxativitat del tipus penal de sedició”. Així sosté que el tipus penal de sedició aplicat als condemnats no és “respectuós” amb el grau de determinació que s’espera d’un precepte penal que imposa penes tan greus.

 

Imatge principal, Carles Puigdemont / ACN