El president a l'exili, Carles Puigdemont, ha respost irònicament a l'alt representant de la Unió Europea, Josep Borrell, que ha afirmat que el delicte de sedició "no desapareix, sinó que se li canvia el nom, es posa de manera més clara", però "l'essència no desapareix", sinó que hi ha un "canvi de nom", ha insistit. Borrell ha puntualitzat que "no s'està dient que el que era delicte ja no ho és", sinó que s'organitza millor la "separació entre delictes contra l'ordre constitucional i delictes contra l'ordre públic". Puigdemont, a través d'un missatge a Twitter ha alertat "ves que no li acabin dient. Desinfectant", en referència a les paraules que el mateix Borrell va dir l'any 2018 durant la campanya electoral en què receptava "desinfectar Catalunya", abans de "cosir ferides". Va ser durant un míting del PSC a Sabadell, on també va ironitzar sobre unes declaracions del vicepresident Oriol Junqueras: "Mossèn Junqueras des de la presó". "Em recorda al capellà del meu poble, tenen la mateixa arquitectura física i mental", va ironitzar en aquell moment.
Borrell també ha celebrat aquest divendres que el Govern de Pere Aragonès "comenci a entendre" que ha de respectar les "regles de joc" del marc legal vigent. En una entrevista aquest divendres a La 2, ha assenyalat que el procés independentista que va culminar el 2017 amb el referèndum unilateral de l'1-O i la posterior declaració d'independència va ser "una història que s'ha demostrat que era falsa". "Era absolutament clar i evident que Europa no acceptaria el resultat d'un procés que violava l'ordre constitucional d'un estat. Els qui van dir als catalans que no es preocupessin, que Europa els rebria amb els braços oberts, simplement els van enganyar", ha afirmat.
La UE no aprova cap procés unilateral
Borrell ha subratllat que la Unió Europea "no s'apunta, ni aprova, ni dona suport a cap procés unilateral", per la qual cosa aquesta via "no ha funcionat i no funcionarà a Europa". "Si es volen canviar les regles de joc, cal fer-ho seguint les regles de joc, no trencant el sistema. Si això s'ha après i assimilat, s'obre una porta per al pacte i la negociació", ha destacat. A Catalunya, "ara em sembla que ja es comença a entendre", ha celebrat Borrell, en al·lusió a l'estratègia d'Aragonès, amb qui ha reconegut que no ha parlat mai, encara que no tindria "cap problema" a veure's amb ell.
Sobre la relació amb l'eurodiputat de Junts, Toni Comín, ha explicat que recentment es va trobar als passadissos del Parlament Europeu i van mantenir "una conversa educada", cosa que encara no ha fet amb Puigdemont, amb qui "mai" ha parlat. En aquest sentit, no s'ha volgut pronunciar sobre el procés judicial per determinar si Puigdemont pot mantenir o no el seu escó i la seva immunitat com a eurodiputat: "Ni soc un expert ni em toca opinar". Tot i que, sí que ha recalcat que "els jutges tenen la funció d'aplicar les lleis, no de resoldre els conflictes polítics", i això és "el que faran els jutges europeus".