El president a l'exili Carles Puigdemont ha tingut unes paraules de record per Alex Salmond, exministre principal d'Escòcia i líder històric del Partit Nacional Escocès (SNP), que ha mort de forma sobtada aquest dissabte als 69 anys. En una piulada, Puigdemont ha lamentat la mort sobtada d'un Salmond a qui diu que recordarà "com un autèntic amic de Catalunya". "Ningú com ell ha dut Escòcia més a prop de la independència en els temps moderns" ha reivindicat. El president també ha volgut tenir unes paraules de suport per la seva família, en aquest moment tan complicat. 

Segons ha informat la BBC, Salmond es trobava a la ciutat d'Ohrid, a Macedònia del Nord, on divendres havia participat en un fòrum sobre diplomàcia cultural, i s'hauria desplomat, una informació que també ha confirmat l'oficina de l'expresident del país balcànic Gjorge Ivanov.

Salmond va dirigir el país escocès entre el 2007 i 2014 i va ser l'impulsor del referèndum d'independència que Escòcia va celebrar el 2014, on va guanyar el No. El 2016, va mantenir la primera trobada amb el president Carles Puigdemont, on van compartir els processos polítics que vivien totes dues nacions, i vam poder veure la primera fotografia dels dos líders junts. Després del referèndum de l'1-0, i un cop ja Puigdemont es trobava a l'exili, Salmond el va entrevistar pel canal internacional Russia Today, perquè el president expliqués la repressió que vivia Catalunya durant i després de celebrar el referèndum. En l'actualitat, Salmond liderava el partit Alba, que va fundar en abandonar l'SNP el 2018, i seguia molt connectat en l'actualitat del seu país, i per això la seva mort ha agafat a tothom per sorpresa.

puigdemont Salmond RT - EN
Salmond va entrevistar a Puigdemont després de l'1-O (Foto: Russia Today)

En la classe política britànica, tant simpatitzants com detractors de la seva causa, han tingut unes paraules de record per al líder nacionalista escocès. Des del primer ministre Keir Starmer, al líder conservador i ex primer ministre britànic Rishi Sunak, passant per la portaveu del Partit Laborista d'Escòcia, Anas Sarwar, tots han coincidit a considerar Salmond una figura central de la política escocesa i britànica, i han destacat el seu servei i passió pel seu país.

El món independentista s'acomiada d'Alex Salmond

Junts ha publicat un comunicat de premsa a les seves xarxes socials, per expressar el seu condol per la mort de l'exprimer ministre d'Escòcia, que qui diuen que "deixa un gran buit en la política internacional, especialment per aquells que creiem en el dret dels pobles a decidir el seu futur de manera democràtica i pacífica". El president del Parlament de Catalunya, Josep Rull, també ha publicat una piulada on es mostra "profundament colpit" per la mort d'Alex Salmond i assegura que la "nació escocesa perd un gran polític" que va defensar el dret a l’autodeterminació i la independència d’Escòcia amb "estratègia, lideratge i profund respecte per la democràcia".

També ha tingut unes paraules de respecte i condol per la família, els amics i també el poble escocès, ha sigut el president Pere Aragonès, que assegura que "perdem un home apassionat pel seu país i referència als pobles que lluitem per la independència". També des d'Esquerra Republicana, la portaveu Marta Vilalta ha mostrat el seu condol a aquells més propers a Salmond, especialment "als companys de l'SNP", el partit que el polític va liderar durant dues dècades.

Més enllà de l'independentisme polític, les entitats civils també s'hi han pronunciat. El president d'Òmnium, Xavier Antich, ha recalcat que el sobiranisme li deu a Salmond "aprenentatges imprescindibles del referèndum d’independència d’Escòcia del 2014" perquè "va ser exemple i mirall" del Procés que va culminar el 2017. "La lluita per l’autodeterminació continua, a Escòcia i a Catalunya", ha assegurat.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!