L'exili ha reivindicat de nou els seus objectius aprofitant la presentació aquest dimecres de l'estratègia internacional del Consell per la República. Carles Puigdemont ha advertit que el retorn dels exiliats s'ha de basar en una "victòria dels drets fonamentals" i no en un pacte polític ni solucions personals. El líder independentista ha fet aquest advertiment en el marc d'una roda de premsa que ha ofert a Brussel·les on ha explicat la voluntat del Consell per la República d'impulsar la seva acció internacional de manera desacomplexada, sense pors ni límits, enfront la repressió de l'Estat.

 

Puigdemont ha protagonitzat la compareixença acompanyat del comissionat d'Acció Exterior del Consell, Adrià Alsina, i la membre del govern del Consell Neus Tobisco. Ho ha fet l'endemà d'haver replicat a la conferència del president, Pere Aragonès, emplaçant-lo públicament a respectar l'estratègia de l'exili i deixar-la al marge de la negociació amb l'Estat. La intervenció de dilluns del president al MNAC va provocar també una dura resposta del secretari general de Junts, Jordi Sànchez, que va retreure que Catalunya no disposa d'un lideratge fort.

Malgrat el xoc que es va produir aquest dimarts entre els dos socis de Govern, Puigdemont ha assegurat que no volia polemitzar amb Aragonès. "Vam decidir i hem fet esforços que crec que la gent percep a no interferir a la lògica de l'interior. No ho faré ara", ha contestat en ser interrogat sobre aquest tema. Ha assegurat que el rol del Consell no és substituir el Govern de Catalunya sinó arribar allà on el Govern no pot entrar, atès que cap tribunal de l'Estat ni "cap grup feixista a l'oposició" pot perseguir l'acció d'aquest òrgan de l'exili.

Puigdemont ha explicat que l'objectiu quan van marxar a l'exili era, davant la constatació que la internacionalització era indispensable, revertir les condicions polítiques que els van portar a aquesta situació. En aquest sentit, ha subratllat que mai no ha buscat solucions personals i que "el retorn s'ha de basar en una victòria dels drets fontamenals, no per un pacte polític d'un govern que es vulgui treure del damunt una incomoditat evident." 

Dins de la voluntat de fugir de la polemica al voltant de qüestions de política interna de Catalunya, també ha evitat valorar el desllorigador que finalment va tenir la inhabilitació de Pau Juvillà i s'ha limitat a subratllar que aquest cas serveix per a la internacionalització de la situació a Espanya, per denunciar com "s'està assumint de manera tan indolora que a un electe li barri el pas un òrgan administratiu que no té competències i per motius clarament polítics". "Ens ajuda per explicar-ho a Europa, ens ho fa fàcil", ha ironitzat.

Lideratge del CxRep

Puigdemont ha reivindicat el paper del Consell per la República després que tant el Govern de Pere Aragonès com ERC mantenen les seves reticències amb relació a aquest organisme, i ha defensat una estratègia conjunta que permeti liderar la defensa internacional del procés. "El lideratge hauria de sortir d'aquesta lògica. Sé que no sóc original perquè portem 4 anys demanant-ho", ha reblat.

El líder independentista ha argumentat que totes aquelles accions a l'exterior que poden representar una persecució per a representants de l'administració de la Generalitat les pot fer el Consell per la República "sense por" i sense haver de donar explicacions a cap ministre o demanar permís a cap ambaixada. "El Consell ha d'assumir una funció que li és prohibida al Govern de Catalunya i a les seves institucions", ha explicat.

Puigdemont ha recordat que la projecció exterior del Consell està legitimada per una moció del Parlament impulsada per Junts, que ha estat la resposta al "cop d'estat del 155" —"a vegades alguns del seus autors sembla que tinguin vergonya i fan veure com si no hagués passat, però va ser un dels atacs més greus als pilars fonamentals de la democràcia europea", ha retret—, i que compta amb el suport de més de 102.000 persones que s'han compromès de manera activa amb el Consell.

Alsina ha subratllat que Catalunya té un problema per explicar-se internacionalment davant d'un Estat que ha decidit perseguir l'acció exterior de la Generalitat, amb persecució de càrrecs polítics "només pel fet d'anar a llocs, picar portes i parlar de política". Per aquesta raó, ha defensar la xarxa internacional que impulsa el Consell, que ha descrit com un "ministeri lliure d'exteriors", amb representants al món que es dedicaran a explicar el conflicte que Catalunya té amb l'Estat espanyol. Amb aquest objectiu ha fet una crida a catalans que viuen al exterior i considerin que poden representar el Consell, als qual ha convidat a registrar-se a: consellrepublica.cat/representantsexteriors.

Torbisco ha retret que fins ara l'Estat no ha impulsat cap estratègia de diàleg, que la repressió no s'ha aturat, i que els indults i la rebaixa de les condemnes no es poden interpretar mai com actes de bona fe. "Aquesta via de solució estatal és indigna, perquè ens condueix a assumir com a inevitable aquesta vulneració de drets, la subordinació endèmica que caracteritza la nostra relació amb Espanya", ha advertit.