El debat al ple del Parlament Europeu sobre el 25 aniversari de la Declaració de Barcelona, aprovada en el marc de la Conferència Euromediterrània, s'ha convertit en una nova ocasió per al president de JxCat, Carles Puigdemont, per denunciar la repressió a Catalunya arran de l'1-O. Ho ha fet de nou davant de l'alt representant de la UE per Afers Exteriors i Política de Seguretat, Josep Borrell, i per reclamar una resposta a la UE davant aquesta situació.
Puigdemont ha advertit que avui Europa no té l'autoritat moral que tenia fa 25 anys, quan es va celebrar aquella conferència sobre el Mediterrani. "També per aquesta paradoxa: Barcelona, la capital de Catalunya que dona el seu nom a la declaració, des de fa tres anys és el teatre de la repressió més ferotge que un estat de la UE hagi infringit a dos milions de ciutadans que només volien votar", ha retret davant de la Cambra.
L'eurodiputat independentista ha advertit que mentre la UE no faci front a aquesta situació no tindrà la força que hauria de tenir per respondre a les amenaces a la llibertat a la regió.
Regressió dramàtica
En la seva intervenció, d'un minut com la resta d'eurodiputats, Puigdemont ha retret que la declaració, que era resultat d'una visió clara a favor del futur de tota la regió Euromediterrània, no ha aconseguit 25 anys després satisfer els seus objectius, arran dels retards en qüestions essencials que ha convertit, amb poques excepcions, la regressió en "dramàtica".
"El Mediterrani s'ha convertit en una gran fossa comuna on es perden les esperances de milions d'éssers humans. I no la referència de pau, estabilitat i prosperitat compartida que havíem concebut i havíem promès. Aquest fracàs és també la nostra responsabilitat", ha denunciat.
La intervenció de Puigdemont no ha tingut resposta de Borrell, com és habitual, però sí ha provocat la reacció d'algun dels eurodiputats espanyols, com l'eurodiputat del PP Francisco José Millán, que l'ha seguit en el torn d'intervencions ha assegurat que el context Euromediterrani ha canviat molt els darrers 25 anys i a l'Europa del Brèxit viu un augment de populismes anacrònics i nacionalistes radicals. "Com acabem de sentir", ha reblat.
Durant el debat ha intervingut també l'eurodiputat d'Esquerra, Jordi Solé, que ha denunciat que 25 anys després de la declaració de Barcelona, el Mediterrani continua sent un espai de divergències i disparitat socioeconòmica. "La divisòria mortal on s'ofeguen els migrants, per a la nostra vergonya", ha denunciat.
25 anys després del procés de Barcelona, el Mediterrani és més un espai de divergència que d’integració. D’enormes disparitats enlloc de progrés compartit. La divisòria de la vergonya on s’ofeguen els migrants. No hi haurà estabilitat sense progrés social ni obertura política pic.twitter.com/f9kFCXqxUy
— Jordi Solé🎗 (@jordisolef) December 15, 2020