L'expresident de la Generalitat i líder de Junts, Carles Puigdemont, ha comentat les incidències que hi ha hagut aquest diumenge a Rodalies a causa d'unes avaries a Blanes i Castellbisbal, que han afectat i tallat el servei ferroviari en diversos punts de l'R1, l'RG1, l'R4 i l'R8. El president Puigdemont ha retret als "dependentistes que avui manen a Espanya, Catalunya i Barcelona", en referència als governs socialistes que lideren Pedro Sánchez, Salvador Illa i Jaume Collboni, respectivament, que aquest desgavell ferroviari sigui "la normalitat" i ha instat la ciutadania a plantar-se perquè "els trens deixin de fallar més que una escopeta de fira".

"Porten dècades i dècades gestionant els nostres trens [des del govern de l'Estat], i això és tot el que ens poden oferir... mentre els nostres recursos se'n van a pagar les rebaixes fiscals i les inversions extraordinàries a Madrid", ha afirmat Puigdemont aquest matí en una piulada a la xarxa social 'X' (Twitter). Tot seguit, ha assenyalat que el 2023 "el govern espanyol va gastar en inversions el 211% més del previst a Madrid, mentre que a Catalunya tan sols el 45%".

Puigdemont ha afirmat que els problemes a Rodalies continuaran "mentre no ens plantem i reclamem allò que és nostre". En aquest sentit, ha aprofitat també per carregar contra el Govern de Salvador Illa i per posar pressió sobre Esquerra Republicana. Sobre el primer, el juntaire ha dit que fa falta un executiu català "que no depengui dels interessos del partit del govern espanyol". Pel que fa als republicans, ha afirmat que fan falta diputats a Madrid "que no aprovin els comptes si no s'ha complert amb Catalunya".

Finalment, Puigdemont ha interpel·lat directament el president Salvador Illa, "el president del Govern de la Normalitat de Catalunya", a pronunciar-se sobre el problema amb Rodalies i l'ha retret directament que anés a la desfilada militar del Dia de la Hispanitat a Madrid: "O potser encara creu que els trens dels catalans milloraran anant a les desfilades militars del nacionalisme espanyol i fent genuflexions al rei? O predicant que "Catalunya ha vuelto" (que en realitat vol dir que "ha tornat a resignar-se i quedar-se a casa" i a no incomodar la normalitat del sistema autonòmic en el qual a nosaltres ens toca pagar i callar)?", ha etzibat el líder postconvergent.

Afectades l'R1, RG1, R4 i R8 per avaries a dues estacions

Puigdemont ha fet referència a les afectacions d'aquest diumenge a Rodalies a l'R1, l'RG1, l'R4 i l'R8. En el cas de l'R1 i l'RG1, una avaria a la catenària a l'estació de Blanes talla la circulació ferroviària en ambdós sentits entre Malgrat de Mar i Maçanet/Massanes. La incidència s'ha produït pels voltants de les 06.00 hores del matí i obliga a establir un transport alternatiu per carretera entre Malgrat de Mar i Maçanet, segons ha informat Renfe. En paral·lel, les línies R4 i R8 també es troben alterades per una avaria a l'estació de Castellbisbal. La problemàtica s'ha produït cap a les 07.00 hores del matí i no hi ha trens entre les estacions de Martorell i Molins de Rei (R4) i entre Martorell i Rubí (R8). També hi ha transport per carretera. En tots els casos, tècnics d'Adif ja estan treballant per tal de solucionar la incidència "al més aviat possible", segons Renfe. D'altra banda, fins a les 10.00 hores d'aquest diumenge també es mantindran talls a les línies R3, R4 i R7 de Rodalies per un canvi de programari informàtic entre les estacions de Montcada Bifurcació i Cerdanyola del Vallès, amb servei per carretera per cobrir el trajecte entre ambdues localitats.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!