Carles Puigdemont ha retret a Salvador Illa que s'hagi reunit abans amb Societat Civil Catalana que amb Junts, el mateix dia que el president de la Generalitat ha obert la ronda de contactes amb els grups. En una piulada d'aquest dilluns, el nou president de la formació independentista ha criticat que el cap del Govern "ha tardat dos mesos i mig a rebre els representants legítims dels catalans, que són els grups parlamentaris". "Abans s'ha vist amb els ultres de Societat Civil Catalana o amb la presidenta de l'Assemblea d'Extremadura", ha lamentat. Recordem que Illa es va reunir amb predecessors seus, però no amb Puigdemont.

Després de la roda de premsa de la portaveu de Junts, Mònica Sales, Puigdemont ha acusat Illa de reunir-se amb Junts i la resta de grups "quan ja no tenia més remei, a les portes d'una altra sessió de control en què ja no podia donar més excuses". Així, ha analitzat què ha fet el president en aquests dos mesos i mig. D'una banda, "posar la bandera espanyola allà on la llei no li obliga, i de prescindir de la catalana". "Tanta lluita i patiment de generacions i generacions de catalans per defensar la senyera, perquè sigui un president de la Generalitat el que deixi que s'esborri dels actes oficials", ha retret.

D'una altra, el líder de Junts considerat que el president de la Generalitat "ha parlat bàsicament d'Espanya i d'Ayuso, però s'ha amagat a l'hora de defensar els interessos dels treballadors i la indústria del Camp de Tarragona amenaçades per la proposta fiscal del govern del seu partit" —en referència a l'impuestazo—. "Els seus diputats a Madrid obeeixen al PSOE, no als interessos dels catalans", ha reblat. També ha assegurat que "ha intentat esborrar la història de la lluita del poble català per assolir la seva independència, amb manifestacions gegantines i un referèndum amb milions de persones mobilitzades". "Ni una paraula per a aquests milions de catalans, mentre sí que ha tingut interès a rebre amb tots els honors el qui demanava desinfectar Catalunya, mentre es manifestava al costat de Vox", ha afegit, amb una clara al·lusió a Josep Borrell.

Finalment, Puigdemont ha explicat que Illa "ja ha demostrat que ell també ha vingut a acabar la feina, i a contribuir a l'esforç secular del poder espanyol per liquidar la nació catalana". "Però en dos mesos i mig no ha pogut canviar la realitat", ha precisat, ja que "un govern amb 42 diputats i sense capacitat de plantar-se davant de la Moncloa és un govern molt dèbil, que no podrà tapar aquesta feblesa amb totes de propaganda sobre una normalitat que tampoc no es correspon amb la realitat". "És un govern que ha girat l'esquena a una bona part dels catalans", ha conclòs.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!