Aquest dilluns, Carles Puigdemont ha retret a la presidenta del Parlament Europeu, Roberta Metsola, que hagi fet una piulada en castellà parlant sobre Barcelona. "Presidenta Roberta Metsola, vostè té la sort que la seva llengua materna, el maltès, és oficial a la Unió Europea, tot i que és parlada per poc més de mig milió de persones. Cada vegada que la fa servir és una victòria merescuda dels qui han lluitat per la seva pervivència", ha escrit Puigdemont en una primera piulada en resposta a una publicació de la presidenta del Parlament Europeu fent referència a la capital catalana.
En una segona piulada, en la mateixa línia que la primera, Puigdemont ha afirmat que esperava "més sensibilitat" de Metsola cap al català. "Esperava de vostè més sensibilitat cap a la llengua pròpia de Catalunya, oficial en una àrea on viuen 10 milions de persones. No creu que els europeus que som catalanoparlants mereixíem una mica de respecte? Li recordo l’article 22 de la Carta de Drets Fonamentals de la UE", afirma Puigdemont en una segona piulada, on adjunta una imatge de l'article 22 de la Carta de Drets Fonamentals de la Unió Europea.
Presidenta @RobertaMetsola, vostè té la sort que la seva llengua materna, el maltès, és oficial a la Unió Europea, tot i que és parlada per poc més de mig milió de persones. Cada vegada que la fa servir és una victòria merescuda dels qui han lluitat per la seva pervivència. https://t.co/iIHWBJsJnk
— krls.eth / Carles Puigdemont (@KRLS) November 21, 2022
El maltès, llengua nativa de Metsola, és una llengua oficial de la Unió Europea, però el català no ho és. Tot i que la llengua catalana és reconeguda com a llengua de comunicació amb la ciutadania per les principals institucions i organismes de la Unió Europea, no és una llengua oficial de ple dret, perquè per arribar a aquest estatus l'estat espanyol hauria de fer una sol·licitud a la UE perquè s'aprovés l'oficialitat del català. Tot i l'actual diferència d'estatus entre el maltès i el català a la UE, Malta va tenir durant 67 anys una estreta relació amb Catalunya. Concretament, va ser part de la Corona d'Aragó l'any 1283 i l'any 1350 va tornar a formar part de la Corona de Sicília.
Metsola ha fet una visita a Barcelona amb motiu de la conferència II Trobades H+K 'Barcelona, capital digital europea. El passat divendres va penjar una piulada a Twitter on afirmava que Barcelona és "una de les grans ciutats d'Europa". "Barcelona és una de les grans ciutats d'Europa. Avancem quan unim el local, regional i nacional a l'europeu. Quan portem el missatge d'Europa a tots els nostres pobles i ciutats. Quan treballem units", diu la piulada, en castellà. La presidenta del Parlament Europeu ha coincidit amb diferents polítics, com el president de la Generalitat, Pere Aragonès, o el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo. Concretament, Feijóo i Metsola van mantenir una trobada formal durant l'estada de la presidenta del Parlament Europeu, com el mateix líder del PP va confirmar en una piulada a Twitter. "Treballem per una Europa forta i unida, que respongui als problemes reals de la gent des de la moderació, la centralitat, la defensa de l'estat de dret i la fortalesa de les institucions", va afirmar Feijóo en el seu compte de Twitter.