El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, s’ha reunit aquest dijous al matí amb representants de vuit grups polítics danesos, que representen dues terceres parts del total del parlament de Dinamarca. La trobada s'ha produït en una sala de la cambra i ha tingut lloc a un mes del referèndum de l'1 d'octubre. A la trobada hi han participat diputats dels grups dels socialdemòcrates, els populars danesos, el Partit Popular Socialista, el Partit Liberal, l’Aliança Roja i Verda, l’Aliança Liberal, la formació d’esquerres Alternativa A i l’Esquerra Radical.
Aprofitant la trobada, i en declaracions a la premsa, el partit de l'Aliança Roja-Verda de Dinamarca ha reclamat al govern danès que pressioni l'executiu espanyol perquè hi hagi un "diàleg democràtic" entre Catalunya i Espanya. Ho ha fet a través del seu portaveu d'Afers Exteriors, Nikolaj Villumsen, ha confirmat que demanarà al ministre d'Exteriors, Anders Samuelsen, que "actuï" davant de la situació catalana.
"Cal actuar, no és només un tema sobre Catalunya i Espanya, sinó de tota Europa", ha assegurat Villumsen, que ha confirmat que la seva formació farà d'observadora internacional en el referèndum de l'1-O. "Està clar que hi ha d'haver observadors internacionals", ha dit Villumsen, que ha instat "altres organitzacions europees" a "assumir la seva obligació de seguir la votació de prop".
"El parlament danès té una majoria clara i un missatge clar demanant diàleg democràtic, i la decisió s'ha de respectar des del nostre govern, i s'ha de fer complir", ha remarcat el portaveu d'Exteriors de l'Aliança Verda-Roja en declaracions des de Copenhaguen.
Villumsen ha dit que la convocatòria del referèndum de l'1-O és "un dret de Catalunya". "Crec que tots els pobles tenen el dret a l'autodeterminació. S'ha pres una decisió al parlament català i s'ha de respectar", ha assegurat. Segons el portaveu d'Exteriors de l'Aliança Roja-Verda danesa, el parlament a Copenhaguen també ha de "crear pressió creixent" cap al govern espanyol "perquè s'impliqui en aquest diàleg necessari amb Catalunya".
Cal recordar que aquesta cambra ja va ser la primera a posicionar-se formalment i debatre sobre el conflicte entre Catalunya i Espanya, tot aprovant una resolució que cridava al diàleg entre els governs espanyol i català per trobar una sortida acordada i negociada.
Sense reunions amb el Govern danès
Segons el president, només ha mantingut contacte amb els grups perquè la Generalitat en cap moment ha volgut intentar una trobada amb el govern de Dinamarca. “No era el nostre propòsit, ni ho hem demanat ni crec que toqués fer cap contacte amb el govern danès. Estem en una fase de coneixement i no vam fer cap gestió respecte del govern danès”, ha dit.
En aquest sentit, s’ha congratulat que “l’estratègia i aquella idea d’anar eixamplant el coneixement sobre el que passa a Catalunya dóna bons resultats” i s’ha mostrat satisfet “d’haver pogut parlar amb diputats del parlament d’un país que és model i font d’inspiració de bones pràctiques democràtiques”.
A la trobada, el president ha volgut explicar als diputats que “no han tingut èxit aquestes peticions de diàleg”, i que l’Estat s’hi ha negat a poder seure a parlar sobre el referèndum i sobre el cas de Catalunya de manera específica. Puigdemont s’ha fet acompanyar a la reunió del conseller d’Exteriors, Raül Romeva, i la delegada del Govern de la Generalitat a Dinamarca i els països nòrdics, Francesca Guardiola.