L'hermetisme de Junts i el silenci dels seus dirigents respecte a les condicions que posaran en una possible investidura de Pedro Sánchez com a president del govern espanyol té data de caducitat. Serà el dimarts 5 de setembre, quan el partit es reunirà en una jornada interparlamentària a Brussel·les per, tal com ha explicat el mateix Carles Puigdemont, "coordinar les accions a dur a terme en el darrer tram de la presidència espanyola del Consell de la UE", però que també servirà per revelar el "marc que Junts proposarà a tothom que s'interessi per obrir negociacions" amb el partit. Puigdemont emprarà així la conferència inaugural d'aquesta jornada per revelar les condicions del seu partit a l'hora de negociar la investidura de Pedro Sánchez com a president del govern espanyol.
Quinze dies després de l’acord per a la mesa del Congrés dels Diputats, la quantiat d’especulacions en forma d’informació que han anat apareixent porten, probablement, a algunes conclusions errònies que caldrà aclarir aviat. No hi ha cap negociació en marxa amb ningú, ni s’ha…
— krls.eth / Carles Puigdemont (@KRLS) August 31, 2023
Aquest dijous, el president a l'exili ha escrit una llarga piulada a Twitter, ara conegut com a X, en què també ha deixat clar que, tot i els centenars de titulars que ha generat el partit des que el 17 d'agost van votar a favor de la presidència del Congrés per la socialista Francina Armengol, en aquests quinze dies no s'ha engegat cap negociació. També ha negat que s'hagi presentat cap projecte d'amnistia a cap partit polític. Ahir dimecres, Jaume Asens, a qui Yolanda Díaz ha designat com a responsable de les negociacions de Sumar amb Junts, assegurava que les negociacions per a una investidura de Pedro Sánchez estan en una fase molt preliminar, negant que els socialistes ja hagin fet una proposta a la resta de partits. Sobre l'amnistia, l'exdiputat assenyalava que era una possibilitat, però no l'única. Tot i aquestes fases inicials de les negociacions, també es va mostrar optimista perquè ha detectat una "voluntat d'acostar posicions", fet que va definir com una "oportunitat històrica".
Diàleg i negociació, conceptes diferents
Si Asens parlava dimecres de la seva "interlocució constant" amb la resta de partits, inclòs Junts, aquest dijous Puigdemont ha deixat ben clar que si bé aquestes converses amb altres actors polítics existeixen, aquestes no es poden confondre amb una negociació com a tal. "Massa temps s’ha volgut fer servir el concepte 'diàleg' com a sinònim del de 'negociació', quan són dos conceptes sensiblement diferents", ha lamentat el president, apuntant que el diàleg "pot servir per fixar el marc en què aquesta pot discórrer, o pot servir per comprovar que no hi ha marge de negociació".
Creació d'un Secretariat permanent
Aquest dijous, la direcció de Junts per Catalunya es reuneix a Altafulla per donar el tret d'inici a aquest curs polític que comença amb els juntaires com a protagonistes pel paper clau que tindran en una possible investidura de Pedro Sánchez, que necessita els seus 7 diputats i també els d'ERC per mantenir-se a la Moncloa. Serà la primera reunió dels dirigents del partit des del passat 17 d'agost, quan van decidir poques hores abans que comencés la sessió al Congrés. En un comunicat emès després de la reunió, el partit assegura compartir "la necessitat d'explicar el marc de negociació per a la investidura", que ha expressat Puigdemont, reiterant que no n'hi ha cap en marxa amb cap altra formació política. A més, en aquesta reunió també s'ha proposat la creació d'un Secretariat permanent. Aquest hauria d'assumir la delegació d'algunes funcions de l'Executiva i l'integraran el secretari general del partit, Jordi Turull, la presidenta, Laura Borràs, els vicepresidents Anna Erra, Josep Rius i Aurora Madaula, a més de David Torrents, Teresa Pallarès i David Saldoni, secretari d'organització, de fiances i adjunt al secretari general, respectivament. També s'hi sumaran els representants de les cambres parlamentàries.