"El president mai va sol". Aquest és la manera de treballar de l'equip de Carles Puigdemont i aquest dijous no era una excepció. Quan el líder independentista baixava a l'aeroport de l'Alguer de l'avió en què havia viatjat des de Brussel·les ja sabia què l'esperava a terra.
Puigdemont viatjava acompanyat a l'avió, mentre que a l'aeroport de l'Alguer l'esperaven el senador Jami Matamala, el director de la seva oficina, Josep Alay, i una col·laboradora d'estreta confiança.
L'objectiu del viatge era participar a l'Aplec Internacional Adifolk i reunir-se amb el president de la regió de Sardenya i amb el Síndic de l'Alguer.
Immunitat
Després que el Parlament Europeu va aprovar el mes de març suplicatori sol·licitat pel jutge Pablo Llarena, els advocats de Puigdemont havien presentat un recurs que va portar a què temporalment se li tornés la immunitat. Això no obstant, el Tribunal General de la UE va anul·lar aquesta suspensió el mes de juliol amb l'argument que Espanya li havia assegurat que l'euroordre contra Puigdemont s'havia paralitzat a l'espera que Luxemburg respongués a Llarena diferents qüestions prejudicials al respecte. És a dir, que no tenia immunitat però el Tribunal no hi veia risc de detenció.
Per això, Puigdemont ha pogut viatjar a Estrasburg per participar a les reunions del Parlament Europeu, però també ha estat viatjant a la Catalunya Nord aquest estiu i la setmana passada a París.
Això no obstant, el Tribunal Suprem va assegurar ahir que les euroordres seguien vigents i que les prejudicials de Llarena només afectaven a Bèlgica.
Detenció
El viatge a Itàlia en avió va transcorrer amb absoluta normalitat però a terra passava alguna cosa. Les persones que esperaven a Puigdemont es van adonar que passava alguna cosa estranya. No és el primer cop que s'hi troben. Josep Alay, objecte també d'una intensa persecució judicial pel seu paper al procés, acompanyava Puigdemont quan va ser detingut a Schleswing-Holstein el 2018.
Els va cridar l'atenció l'actitud de dos policies uniformats. Tot seguit van aparèixer nombrosos agents vestits de paisà. Amb posterioritat, fonts de les autoritats de l'Alguer han informat que els policies provenien de Roma. També, s'ha apuntat les darreres hores que entre els agents presents a l'aeroport hi havia policia espanyola. Això no obstant, el ministre de l'Interior, Fernando Grande Marlaska, ha desmentit aquest extrem. Per la seva banda, l'advocat de Puigdemont, Gonzalo Boye, ha posat en qüestió el control que el govern de Pedro Sánchez té sobre aquest afer.
Puigdemont i el seu acompanyant van ser informats per les persones que els esperaven a l'aeroport sobre la inusual presència policial. Tots dos sabien els moviments que hi havien abans de sortir de l'avió.
Per això no els va agafar per sorpresa quan es van trobar la policia esperant-los a la porta. Allà mateix se'ls va identificar i se'l van endur a la comissaria de l'aeroport.
El polític independentista ha passat la nit a la presó i està encara a l'espera de passar a disposició dels jutges de la Cort d'Apel·lació de Sàsser. Podria declarar a darrera hora del matí o fins i tot demà.
La previsió és que l'aplec Adifolk concentri mols catalans a l'Alguer aquest cap de setmana. Unes 800 persones de diferents organitzacions de cultura tradicional ja van sortir ahir des de Barcelona en vaixell. Però també autoritats polítiques, com la presidenta del Parlament, Laura Borràs, que hi viatja aquest migdia com tenia previst, o la consellera Victòria Alsina, que ja és a Itàlia des d'ahir.