El president a l'exili, Carles Puigdemont, ha respost amb contundència a l'enèsima negativa del president espanyol, Pedro Sánchez, sobre permetre la celebració d'un referèndum d'autodeterminació a Catalunya. 

"Alguns se sorprenen que Pedro Sánchez digui que no acceptarà un referèndum i que plantegi una via impossible. Hem fet abans aquest camí, i hem rebut sempre la mateixa resposta. Podem treure’n ja conclusions i posar-nos a preparar l’alternativa a la intransigència de l’Estat?", ha tuitejat.

"No hi haurà referèndum d’autodeterminació excepte que aconsegueixin convèncer tres cinquenes parts del Congrés. El PSOE mai no acceptarà aquesta mena de derivada". Així de taxatiu s'havia expressat abans Sánchez en una compareixença al Congrés dels Diputats per donar comptes sobre la concessió dels indults als presos polítics. Així ho ha promès als qui puguin tenir "reserves" cap a la mesura de gràcia. També ha garantit que "s'aplicarà sempre que sigui necessari". Així doncs, el president del govern espanyol ha arrencat la compareixença davant el Congrés reivindicant "l'esperit integrador de la Constitució", que es basa en el "diàleg" i la "concòrdia".

 

Aquesta petició de Puigdemont xoca, però, amb el full de ruta establert per ERC, que va pactar amb la CUP apostar per mantenir la taula de diàleg durant dos anys. Tanmateix, tant en aquest acord com en el de republicans i Junts s'aclareix que el diàleg no aturarà els preparatius per a l'embat. Per als anticapitalistes, això s'ha de traduir a fer un referèndum abans del 2025 i tenir la força per aplicar-ne el resultat.

En la mateixa línia s'ha expressat el president Quim Torra, qui ha apuntat que el plantejament de Sánchez fa 300 anys que dura, en referència a la conquesta borbònica de 1714. "El plantejament de Pedro Sánchez és l’històric espanyol. Dura 300 anys, tant sigui per dret de conquesta com per gàbia constitucional. Quan gires la perspectiva i la sobirania nacional rau en el poble constituent de Catalunya tot canvia. Aleshores és quan una nació s’autodetermina", ha escrit.

Aragonès insisteix

Aquest pronunciament dels expresidents també ha arribat poques hores després que el president de la Generalitat, Pere Aragonès, hagi anunciat la seva intenció de convocar partits i entitats per perfilar un gran Acord Nacional per l'Autodeterminació i l'Amnistia. "La part catalana ha d'anar molt preparada", ha apuntat. 

Així doncs, tot i la negativa de la Moncloa a negociar un possible referèndum, la conclusió que ha exposat el republicà és que "com més forta sigui la part catalana, més es podrà avançar". 

 

Imatge principal: el president i eurodiputat de Junts, Carles Puigdemont / Foto: ACN