Poques hores més tard que el Congrés aprovés la llei d'amnistia, Carles Puigdemont s'ha pronunciat des de la Casa de la República, a Waterloo assegurant que la jornada d'avui és històrica, tal com l'ha descrita tant Junts com ERC i entitats independentistes com Òmnium Cultural. El president a l'exili ha celebrat així que "l'estratègia de la mort civil a la qual ens volien condemnar avui ha estat combatuda i derrotada", amb l'Estat "corregint un error" tot i que aquest no és l'únic que hi queda per esmenar: "Era imprescindible corregir-lo per a poder negociar des d'una certa igualtat de condicions". 

Pel president Puigdemont, el que converteix el dia d'avui amb l'aprovació de l'amnistia en una jornada històrica són tres circumstàncies en concret: "En més de 45 anys és la primera vegada que es concedeix una amnistia per raons polítiques. Que fins fa menys d’un any, el partit que governa Espanya s’hi negava en rodó i la descartava de manera contundent. I, sobretot, que aquesta és la voluntat dels catalans expressada a través del seu Parlament que representa legítimament el poble de Catalunya”. Des del faristol del Congrés, on també ha agraït la feina de Puigdemont, Gabriel Rufián s'ha expressat en unes paraules similars, assegurant que aquesta llei d'amnistia és la primera derrota del Règim del 78. 

Negociar en igualtat de condicions

En el seu missatge, pronunciat des de l'entrada de la Casa de la República, que ha estat la seva residència els últims sis anys i mig a l'exili, tot i que a principis d'abril es va traslladar a la Catalunya Nord per a poder-hi fer la campanya per a les eleccions catalanes, Puigdemont també ha destacat que l'amnistia suposa "corregir" un error de la llarga llista dels comesos en els darrers temps i que permetrà negociar amb igualtat de condicions amb l'Estat. En un dels altres elements que coincideixen els partits independentistes és que l'amnistia no és pas un punt final del conflicte sinó que és l'inici d'una nova fase d'aquest. 

Primera trava 

Si bé Carles Puigdemont ha de ser un dels grans beneficiats per aquesta llei d'amnistia, aquesta ja s'ha trobat avui mateix amb una primera pedra. El Fiscal General de l'Estat, Álvaro García Ortiz, ha convocat els quatre fiscals de Suprem del procés per unificar criteris en l’aplicació de la llei de l’amnistia i tancar divisions. Els fiscals del Suprem ja han alertat al seu superior que no es poden amnistiar la malversació de l'1-O, segons fonts presents a la reunió. És a dir, les causes que afecten el president Puigdemont, i exconsellers a l'exili Toni Comín i Lluis Puig, i als presos polítics condemnats i indultats, com el líder d'ERC Oriol Junqueras,  i el secretari general de Junts, Jordi Turull, així com els excàrrecs de Junts i ERC pendents de jutjar al TSJC i al jutjat d'instrucció 13 de Barcelona. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!

La redacció d'ElNacional.cat està treballant per ampliar aquesta informació. Per llegir l'última hora de la notícia, actualitza la pàgina.