El 42% de vots que no han fet costat al suplicatori dels eurodiputats de Junts s'ha convertit en el principal argument que han esgrimit aquest matí Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí, després de confirmar-se la decisió del ple d'aixecar la seva immunitat. Han advertit que rere la votació hi ha un missatge a l'Estat espanyol en el sentit que "aquesta no és la manera de fer les coses", alhora que han insistit a denunciar els efectes de la votació damunt la democràcia europea. Junts ha anunciat que recorreran davant del Tribunal de Luxemburg per les irregularitats registrades durant el procediment.
Tot tres han comparegut en roda de premsa aquest migdia per valorar el resultat de la votació. Han admès que no tenien cap confiança de guanyar el suplicatori i han puntualitzat que "en tot cas, la sorpresa ha estat la magnitud del vot en contra i l'abstenció". "Més dels que esperàvem", ha confessat Puigdemont. Això no obstant, ha insistit en el discurs que ha esgrimit els darrers dies en el sentit que "és un dia trist per al Parlament Europeu". "Hem perdut la nostra immunitat però el Parlament Europeu ha perdut encara més i, com a conseqüència d'això, també hi ha perdut la democràcia europea", ha advertit.
Suport majoritari de l'esquerra
Els eurodiputats han advertit l'Estat espanyol sobre el missatge que amaguen les dades d'un suplicatori que podria convertir-se en el que ha rebut menys suports de tots els que s'han votat a l'hemicicle. Comín ha advertit que 80 eurodiputats del grup socialista, popular, liberal o conservador no han seguit la disciplina del seu grup, i que probablement han tingut el suport majoritari dels eurodiputats de l'esquerra. "Hem perdut la votació, però hi ha una certa victòria política" ha explicat.
En relació al no al suplicatori dels eurodiputats de Podemos, Puigdemont ha replicat que, tot i l'interès per burxar en les diferències entre els socis del govern espanyol, en realitat la formació de Pablo Iglesias ha estat coherent no fent costat al suplicatori i, en tot cas, qui hauria de donar explicacions és el PSOE, després que es va presentar al Congrés demanant desjudicialitzar el pols amb Catalunya mentre que el seu candidat a la presidència de la Generalitat ha reclamat durant la darrera campanya "girar full".
Puigdemont ha evitat especular sobre l'origen dels vots que han rebut, i en resposta a una pregunta sobre el suport de forces d'ultradreta, ha recordat que Vox és el principal promotor de la causa contra l'independentisme i "és evident que ni a PSOE ni a PP ni a Cs els ha preocupat tenir el suport de Vox". "El que ens haurien d'explicar és com se senten anant de la maneta de Vox", ha replicat.
Puigdemont ha insistit que estan sotmesos a una persecució política, com ho demostra el fet que la mateixa ministra d'Afers Exteriors, Arancha González Laya, hagi sortit a valorar el resultat a primera hora, i ha retret que "ara desafortunadament el Parlament Europeu ha caigut atrapat en aquesta estratègia".
Demanda a Luxemburg
Puigdemont ha assegurat que estan a la disposició de les autoritats belgues, i que presentaran una demanda davant del Tribunal de Luxemburg. "L'únic que pot resoldre el dany que s'ha fet a l'Eurocambra", ha assegurat. El recurs demanarà cautelars i es basarà en les irregularitats que ha denunciat Junts al llarg del procediment.
"No hem tingut un procediment amb totes les garanties", ha denunciat Puigdemont, que ha assenyalat el fet que tots tres han tingut un únic ponent i que aquest, un eurodiputat búlgar ultra, havia participat en manifestacions de Vox demanant el seu empresonament.
Han esperat per retirar el tercer grau
Tots tres han denunciat "dèficits democràtics" a l'Estat espanyol, i Puigdemont ha destacat de manera particular el fet que "les autoritats han esperat a conèixer el resultat de la votació" abans de retirar el tercer grau als presos polítics de Lledoners.
Comín ha assegurat que el debat del suplicatori ha permès avançar en el coneixement del conflicte català i que possiblement ha incrementat el suport amb què comptava fins avui la causa catalana.