El president i candidat de Junts per Catalunya (JxCat) a la investidura, Carles Puigdemont, ha rebutjat demanar autorització al Tribunal Suprem per poder assistir al ple d'investidura programat per aquest dimarts. L'escrit de Puigdemont al TC arriba després que aquest dissabte el acordés, com a mesura cautelar, prohibir la investidura a distància de Puigdemont i advertir-lo que tampoc podrà ser investit "sense la pertinent autorització judicial, encara que comparegui personalment a la cambra".
Quan falten menys de 24 hores per a l'inici de la sessió parlamentària, Puigdemont ha dirigit un escrit al Tribunal Suprem, en el qual acredita la seva condició de diputat del Parlament i subratlla que pot exercir els drets que li són inherents sense necessitat d'"autorització judicial".
En aquest sentit, Puigdemont recorda que des del 17 de gener ha accedit al "ple exercici" de la condició de parlamentari, i que, per tant, "gaudeix de la plenitud de drets i prerrogatives parlamentàries previstos a l'Estatut d'Autonomia de Catalunya, el Reglament del Parlament de Catalunya i altres legislacions aplicables".
Per tot això, Puigdemont considera que com a diputat té uns drets, entre els quals la immunitat parlamentària, i, per tant, no li cal demanar cap mena d’autorització judicial per a l’exercici d’aquests drets.
JuntsxCat al·lega al TC
Per altra banda, els diputats de JuntsxCat han presentat un recurs davant el Tribunal Constitucional (TC) per demanar la nul·litat de la mesura cautelar que prohibeix una investidura a distància de Puigdemont, segons ha informat el grup parlamentari en un comunicat.
JuntsxCat considera que les mesures cautelars imposades pel TC, mentre s'espera si decideix admetre a tràmit el recurs del Govern espanyol, "són nul·les de ple dret". A més, a l'escrit, la formació al·lega que aquestes mesures "vulneren drets fonamentals", atès que "no han estat sol·licitades" per cap de les parts i "envaeixen" l'autonomia del Parlament de Catalunya i la competència exclusiva de la Mesa del parlament en l'aplicació i la interpretació del seu reglament.
Per aquest motiu, demanen declarar nul·la la resolució del TC, així com les mesures cautelars, mentre es tramita el recurs.
Reunió urgència del TC
El ple del TC es reunirà aquest dimecres a la 1 del migdia per resoldre les al·legacions presentades per JuntsxCat. El tribunal dona de temps fins a les 11 del matí a les parts, l'advocacia de l'Estat i el Parlament, per formular al·legacions.
L'escrit de JuntsxCat arriba després que el TC adoptés mesures cautelars sobre el recurs del govern espanyol contra la investidura de Carles Puigdemont i suspengués qualsevol sessió d'investidura que no fos "presencial".
En aquella reunió el Constitucional no va decidir si admetia o no a tràmit el recurs -un acord que deia que adoptaria després d'escoltar les parts-, però va establir expressament que la investidura de Carles Puigdemont no es podia celebrar "a través de mitjans telemàtics ni per substitució per un altre diputat". També estimava que qualsevol investidura presencial de Puigdemont s'havia de fer amb una autorització judicial.
Un altre punt que marcava el TC era que els diputats sobre els quals pesa una ordre judicial no podien delegar el vot en altres parlamentaris i advertia el president i la Mesa del Parlament de les mesures penals a les quals es podien enfrontar si desobeïen. En aquest sentit, aquest dilluns els diputats que són a Bèlgica, Lluís Puig (JuntsxCat), Clara Ponsatí (JuntsxCat) i Meritxell Serret (ERC) han renunciat a l'acta de diputats i Toni Comín (ERC) ha retirat la petició de vot delegat.