El president a l'exili, Carles Puigdemont, després d'enfrontar-se a la persecució fallida de Llarena una altra vegada, ha volgut tornar a defensar l'estratègia dels exiliats. En un article a El Punt Avui, el president ha demanat al Govern que la seva situació personal no formi part de l'agenda de la taula de diàleg amb l'Estat. "No vam anar a l'exili per demanar un indult", ha recordat. 

Puigdemont reclama que es respecti l'estratègia que han escollit i defensat durant quatre anys els polítics exiliats. "Demano que ningú no parli per nosaltres, que no interfereixin en la nostra estratègia buscant dreceres que no volem", ha exposat el president dirigint-se al Govern. 

El president Puigdemont ha assegurat que cal una estratègia de lluita independentista coordinada per assolir l'èxit, fet que no es compleix si no s'escolta o es respecta l'estratègia de l'exili. 

Res de solucions individuals, una mirada col·lectiva 

Les situacions personals al marge, la mirada ha d'estar en la resolució col·lectiva del conflicte, aquesta és l'aposta de Puigdemont. No vol que la seva situació estigui sobre la taula de diàleg i així s'ha adreçat directament a l'executiu d'Aragonès. "Demano, per tant, que la meva situació personal no formi part de cap agenda de l’anomenada taula de diàleg acordada per ERC i el govern espanyol ni de cap conversa bilateral". 

Però quina és la possible solució a la situació personal de Puigdemont que es podria tractar a la taula? L'indult anticipat. Es tracta d'una regularització de la situació d'exili que Puigdemont i la resta d'exiliats rebutgen. "Ni busquem cap indult anticipat ni creiem que aquesta opció aporti cap solució al conflicte, i per descomptat no pas a les més de tres mil persones afectades per la repressió", ha sentenciat, i ha afirmat: "Quatre anys d’exili ens han refermat en la idea que la solució al conflicte entre Catalunya i Espanya és política i és col·lectiva; que no hi ha sortides personals ni solucions a mida de ningú".

La situació de Puigdemont i la resta de polítics exiliats ha estat present en declaracions sobre els objectius i els usos del diàleg amb l'Estat. Sense anar més lluny, el president Pere Aragonès va assegurar que Puigdemont es troba a l'exili per culpa de "la repressió" i que un dels objectius del diàleg era posar punt final a aquesta repressió a través d'una llei d'amnistia. Una nova legislació que Aragonès considera que permetria tornar de l'exili als represaliats. 

La proposta de facilitar el retorn dels exiliats a través de la llei d'amnistia de la qual ja havia parlat anteriorment Aragonès, va sorgir en resposta a les declaracions de l'expresident espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, qui considera que la situació de Puigdemont és un factor decisiu en el diàleg i va assegurar que hi ha "gent pensant-hi". 

Per la seva banda Puigdemont ha reiterat que la tornada de l'exili no ha d'estar condicionada. El president ha confirmat la voluntat de "tornar com a persones lliures, tal com érem quan vam emprendre el camí de l’exili". El president ha expressat que aquesta "és una idea que m’acompanya cada dia quan m’aixeco i quan me’n vaig a dormir". 

Respecte a les posicions

Puigdemont ha recordat que durant els anys a l'exili ell ha respectat les estratègies i ha tractat de no influir. Ara vol aquesta llibertat per a si mateix, per escollir sobre la seva situació des de la perspectiva que li sembli més adient, no com es dicti des del Govern. "No cal que prèviament m’arreglin res", ha resumit. 

El president ha explicat que en el temps que porten a l'exili han pogut cometre errors, però han complert amb el seu deure, fet que els fa creure fermament en la via de l'exili per lluitar contra "un estat demofòbic"."El camí del nostre retorn ha de venir inspirat per aquest compromís", ha explicat.

"És possible que la nostra estratègia surti malament. I que haguem d’afrontar dos escenaris negatius: un, el pitjor, l’extradició a l’estat espanyol i una condemna segura a molts anys de presó; l’altre, dolent i trist però no tan tenebrós, és el d’haver-nos de quedar molt de temps a l’exili", ha relatat Puigdemont, però ha obert una porta a l'optimisme: "També és possible, i per això treballem cada dia, que la nostra estratègia assoleixi els objectius que ens hem proposat, circumstància per a la qual també estem preparats. No ens hem rendit mai i no ho farem ara".

Tot i això s'ha ofert a ajudar en la negociació amb l'Estat, sempre sense condicions prèvies. "Si es creu que tinc una part de responsabilitat en un veritable procés de negociació política amb l’estat espanyol, sense condicions prèvies i amb tota l’ambició que se li ha de suposar, la puc assumir perfectament des de la meva vida a l’exili", ha exposat Puigdemont. 

 

 

Imatge principal: El president a l'exili, Carles Puigdemont, durant la roda de premsa posterior a la seva detenció a l'Alguer / ACN