El president a l'exili, Carles Puigdemont, no afluixa en el seu propòsit d'aconseguir articular un govern independentista. Carles Puigdemont ha assegurat aquest dijous a Perpinyà que els resultats electorals de diumenge deixen un panorama “molt obert per tothom”, amb moltes possibilitats i ha reiterat que Junts té “opcions de governar”, fins i tot més opcions que altres forces d'aconseguir un “govern coherent”. “En aquest escenari les opcions d'un govern en minoria hi són i les lluitarem”, ha assegurat el president a l'exili, que ha advertit, però, que Junts està preparat per a totes les eventualitats i no tem una repetició electoral, tot i que no és la seva opció i creu que no seria bo pel país.

Els diputats de Junts han tornat a la Catalunya Nord per celebrar la primera reunió del grup, juntament amb els representants al Congrés i al Senat i la cúpula de la formació. L'objectiu era avaluar la situació sortida de les eleccions i el missatge de Puigdemont ha reblat el que ja va exposar la nit de les eleccions i l'endemà. “Lluitarem fins al final totes les opcions que tinguem, però sobretot volem contribuir a la reflexió que ha de fer el moviment independentista”, ha assegurat.

Ha insistit que en un escenari de majoria simple, el bloc independentistes tenen més opcions per aconseguir un “govern coherent” que el bloc constitucionalista de progrés -PSC i Comuns-, que hauria de recórrer a “invents” esperant l'abstenció del PP o de Vox. “En aquest escenari les opcions d'un govern en minoria hi són i les lluitarem”, ha assegurat el candidat que ha afegit que ja ha posat en marxa els contactes per fer-ho possible.

Però també ha assenyalat que existeix la possibilitat que hi hagi un tripartit, amb suport extern al Parlament o formant govern. I hi ha, finalment, l'escenari de repetició electoral. “Vaig dir aleshores i ho repeteixo avui que aquest no és un bon escenari per a ningú. Seria un luxe que no ens podem permetre. No és la nostra opció. Dit això. No ens fan por i estem preparats. Estem preparats per a totes les eventualitats”, ha assegurat.

Avaria

Puigdemont no ha defugit l'autocrítica. Ha assegurat que les raons per a la independència són més clares que mai i que la majoria social que fa costat al Procés es manté molt sòlida, però, en canvi, avui el Parlament ja no té la majoria absoluta sobiranista que havia aconseguit. “Alguna cosa no estem fent bé”, ha admès el cap de llista de Junts, que ha subratllat la necessitat de reparar aquesta “avaria”.

Ha assegurat que la solució no està en mans exclusivament de Junts, per la qual cosa és necessari un retrobament de les forces independentistes. “Tenim una emergència prou gran per no perdre més el temps en divisions internes i enfrontaments partidistes i començar a prioritzar el país”, ha reblat.

Ha demanat als seus diputats que mantinguin el contacte amb el territori i amb la gent, com han fet al llarg de la campanya. “Si som al govern és fonamental, si fóssim a l'oposició, encara més; però si hi ha eleccions també”.

Els socialistes van perdre a les generals i a Barcelona

Ha advertit que els propers dies hi haurà moltes especulacions, perquè Junts intentarà que a les negociacions hi participi poca gent, amb molta discreció, per la qual cosa ha demanat comprensió i ajuda als membres de la formació. “Si volem que surtin bé totes les opcions que tenim, ho hem de fer amb aquell estil que ens va anar tan bé en les negociacions amb el PSOE”, ha assegurat.

Puigdemont ha recordat que el partit socialista va perdre les eleccions generals i governa a Espanya i va perdre a l'Ajuntament de Barcelona i encapçala el consistori. Ha advertit que deslegitimar aquest joc és tant com deslegitimar la democràcia. “No ens hem de deixar dir que aquest intent nostre d'encapçalar un govern no té legitimitat. Aquesta línia no ens la podem deixar dir i hem de ser especialment didàctics”, ha demanat als seus diputats, als quals ha reclamat una actitud el menys partidista i sectària possible.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!