L'expresident a l'exili Carles Puigdemont, ha escrit aquest diumenge una rticle al diari escocès The National, on expressa la seva tesi que la Unió Europea, pot guiar tant a escocesos com catalans cap a la independència tant de Catalunya com d'Escòcia, tot i que les institucions europees no hi estiguin gens d'acord.
Segons defensa el Puigdemont en el seu article, el dret a l'autodeterminació és un assumpte europeu "de suma importància" i assegura que confia en que les institucions comunitàries lluitaran per acabar desenvolupant un diàleg que "permeti arribar a una resolució estable".
En la mateixa línia, Puigdemont apunta que la UE se n'ha d'adonar del paper que ha de desenvolupar en els casos de Catalunya i Escòcia en relació al Regne Unit i Espanya, sabent que no està a favor de la independència, però saben que la UE és un lloc on "sempre ha de ser possible resoldre els conflictes polítics mitjançant una votació", és a dir a través d'un referèndum.
Puigdemont coincideix que en tots dos casos d'independència, aquesta no serà un sol esdeveniment, sinó un llarg procés polític basat en la negociació i l'acord, tal com diu el mateix expresident, a "l'estil europeu"
Una Europa compromesa
Per acabar el seu article, Puigdemont exposa quina és la seva idea de la Unió Europa i analitza el seu estat actual després del Brexit. Per a l'expresident a l'exili, la UE ha d'estar per sobre dels interessos dels estats i concretar-se en la voluntat dels seus ciutadans i constat que la manca de lideratge ha portat a un estancament dels seus valors que ha fet augmentar l'euroescepticisme.
Tot i això, Puigdemont considera que no s'ha de "desmantellar" el projecte polític europeu ja que ha aconseguit portar una època de pau al continent. Alhora, de cara al futur, ell considera que la UE no ha de veure els possibles casos d'independència com una crisi potencial sinó com una oportunitat democràtica per reafirmar, precisament, la democràcia.