El president en funcions, Carles Puigdemont, va començar a fer-se un lloc entre els polítics europeus pels volts del referèndum. Des de llavors, el seu nom ha ocupat articles i portades dels diaris més coneguts, especialment des que es va establir a Brussel·les per la declaració d’independència i l’aplicació del 155.

Ara, The New York Times ha volgut posar el focus en la vida —política i personal— de Puigdemont a Bèlgica, on ja fa més de tres mesos que resideix.

El prestigiós diari destaca que el parador exacte del president en funcions és sempre un “misteri”. “La policia el busca a Espanya. Els periodistes el busquen a Bèlgica”, explica el rotatiu, per afegir que el seu “exili” s’està convertint en una reproducció a la vida real d’On és Wally?.

Manifestants a Barcelona amb caretes de Puigdemont. Imatge: Laura Gómez

Sobre el líder de JuntsxCat s’explica que ha viscut en diferents llocs, entre els quals l'hotel d’una família catalana a Brussel·les, o la casa d’un empresari ric a la frontera amb els Països Baixos.

L’article explica que Puigdemont va decidir exiliar-se a Bèlgica per posar el problema català “al cor de les institucions d’Europa”, però creu que no ha acabat de complir l'objectiu. “No ha estat capaç d’aconseguir cap avanç significatiu al front diplomàtic, i molt menys que cap país reconegui la República catalana”, diu deixant clar.

Sí que es fa esment de les bones relacions entre Puigdemont i els nacionalistes flamencs de l’N-VA, que conviden el president en funcions als seus esdeveniments, i fins i tot a casa seva.

vrt.be 

En aquest sentit, es relata la seva trobada amb el dirigent flamenc Lorin Parys, que descriu Puigdemont com a home “molt realista” i atent als seus interlocutors. "Tenia dos telèfons, i vaig pensar que sonarien constantment i que estaria al telèfon sempre. Però no va ser així", exemplifica Parys.

The New York Times reconeix que, malgrat les complicitats amb l’N-VA, l’exili de Puigdemont a Bèlgica és més aviat “solitari”. El mateix diuen els polítics flamencs que han respost al diari, que lamenten que no es tracta d'una vida "còmoda" per a ell.

Sobre les properes passes del president en funcions, l’article ironitza que “naturalment” el seu parador “no pot ser confirmat”.